Külföld

Augusztusban már a második hónapja gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Az általános termeléscsökkenés mögött ismét a feldolgozóipari ágazat zsugorodása állt, ahol a termelés már harmadik hónapja csökkent

Augusztusban már a második egymást követő hónapban zsugorodott az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet (korábban IHS Markit) beszerzésimenedzser-indexeinek tanúsága szerint.

Augusztusban már a második hónapja gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa/Silas Stein

Az S&P Global euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált előzetes értéke a 49,0 pontos piaci várakozásoknál kevésbé, 49,2 pontra csökkent augusztusban a júliusi 49,9-ről.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kompozit BMI augusztusi előzetes értéke így 16 hónapja folyamatosan tartó, erősödő lendület után már sorban a második hónapja az euróövezeti üzleti aktivitás lassulását jelzi.

Az általános termeléscsökkenés mögött ismét a feldolgozóipari ágazat zsugorodása állt, ahol a termelés már harmadik hónapja csökkent. A szolgáltatási szektorban alig volt tapasztalható javulás augusztusban, mivel a bővülés üteme már a negyedik egymást követő hónapban lassult, és a leggyengébb volt azóta, hogy az ágazat 2021 áprilisában visszatért a növekedéshez.

A feldolgozóipari BMI előzetes értéke 49,7-re csökkent a júliusi 49,8-ról, kevésbé a várt, 49,0 pontnál. Az elért 49,7 pontos szint a feldolgozóipari teljesítmény 2020 júniusa óta a legnagyobb mértékű gyengülését jelzi. A termelés már a harmadik egymást követő hónapban csökkent, mégpedig eléggé nagy mértékben.

A legnagyobb teljesítménycsökkenést az alapanyag-termelő területeken és az autóiparban regisztrálták. Emellett az új üzletkötések is visszaestek, és felhalmozódtak az eladatlan készletek is. Eközben az inflációs nyomás enyhült, és további jelek mutattak arra, hogy a feldolgozóipari ellátási láncok korlátai enyhültek. A beszállítók teljesítési ideje ismét hosszabbodott, de 2020 októbere óta a legkisebb mértékben.

Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI 50,2 pontra csökkent augusztusban a júliusi 51,2 pontról, nagyobb mértékben a várt, 50,5 pontnál. Az augusztusi BMI-érték alapján az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye már csak alig mutat növekedést.

„Az euróövezetre vonatkozó, legfrissebb BMI-adatok az év harmadik negyedévében zsugorodó gazdaságra utalnak. A megélhetési költségek nyomása azt jelenti, hogy a szolgáltatási szektorban a járványügyi korlátozások feloldását követő fellendülés elapadt, míg a feldolgozóipar augusztusban is zsugorodott, és újabb rekordot döntött a késztermékkészletek felhalmozódása, mivel a cégek a csökkenő keresleti környezetben nem tudták a termékeket átcsoportosítani. A készletek felhalmozódása nem sok esélyt ad arra, hogy a feldolgozóipari termelés egyhamar javulni fog” – foglalta össze a felmérés megállapításait Andrew Harker, az S&P Global Market Intelligence gazdasági igazgatója.

„A vállalkozások beszerzési költségei tovább emelkednek, így az eladási áraikat is emelik, bár enyhébb mértékben. Az év hátralévő részében ez valószínűleg az infláció lassúbb emelkedéséhez vezet. Úgy tűnik azonban, hogy az inflációs nyomás enyhülése túl későn érkezett a kereslet érzékelhető támogatásához. Az év hátralévő része ezért az egész euróövezetben meglehetősen küzdelmes lesz az egész vállalati szektor számára” – mondta.

Kapcsolódó írásaink