Külföld

A gazdagság árnyoldalai

A szegénység szégyen egy olyan gazdag országban, mint Ausztria – találóan ezzel a mondattal kívánta felhívni a figyelmet a munkanélküliek sanyarú sorsára a Bécsi Munkaügyi Kamara. A szervezet a segély mértékének megemelését tartja kívánatosnak – ám a lépés sokaknak nem tetszene.

A gazdagság árnyoldalai
Munka nélküli hajléktalanok sakkoznak Bécsben a Mariahilfer Strassén
Fotó: AFP/Joe Klamar

Rendkívül szemléletes összeállítást készített az ausztriai munkanélküliségi segély jelenlegi állapotáról az osztrák Magyar Szó. Mint írják, Európa egyik leggazdagabb országában sokan szegények. Ez 2022 májusától magában foglalja azt a 238 000 állástalant, akiket az állami foglalkoztatási hivatal (AMS) nyilvántartásba vett. Az osztrák törvények szerint az utolsó fizetés ötvenöt százalékos nettó helyettesítési aránya jár egy-egy friss munkanélkülinek – így tízből kilencen kevesebb, mint ezerkétszáz eurót kapnak havonta – miközben a szegénységi küszöb jelenleg havi 1328 eurót tesz ki.

A Bécsi Munkaügyi Kamara (AK) és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) most arra hívta föl a figyelmet, hogy a lakbérek jelentős problémává válhatnak, valamint a szociális és a gyermekekkel kapcsolatos tevékenységek már nem finanszírozhatók egy határon túl az említett összegből. A két szervezet ezért azt javasolta, hogy az ötvenöt százalékos arányt emeljék föl mielőbb hetvenre.

A szakértők egyébként pártállástól és nézőponttól függően két, egymással szembehelyezkedő, úgynevezett degresszív és progresszív modellt tartanak kívánatosnak. Az előbbi azon az elképzelésen alapul, hogy a hosszabb ideje munka nélkül maradt emberek az idő előrehaladtával egyre kevesebbet próbálkoznának, ezért nyomást kell gyakorolni rájuk. S ezt leginkább úgy lehet elérni, ha hónapról hónapra csökkentik a támogatásuk mértékét.

A másik, progresszív elképzelés hívei azonban úgy vélik, a tartósan magasabb juttatás segít megoldani az egyének problémáit. A vita jelenleg is tart, de a segély mértéke addig is ötvenöt százalék marad.

Kapcsolódó írásaink