Külföld

Greta Thunberg szerint nem beszélnek eleget a klímaválságról

Ismét a reflektorfénybe lépett Greta Thunberg, aki most éppen azt kifogásolta, hogy a közéletben kevés szerepet kap a klímaválság témája, pedig ő éppen erre próbálja felhívni a figyelmet.

Greta Thunberg szerint nem beszélnek eleget a klímaválságról
Greta Thunberg Davosban – a svéd aktivista számos eseményen szólalt már fel a klímavédelem ügyében
Fotó: AFP

Bár a kormányok szinte az egész világon próbálnak megfelelni a zöldpolitikának és a különböző klímaelőírásoknak – akár úgy is, hogy veszélybe sodorják saját energiaellátásukat –, Greta Thunbergnek a jelek szerint ez sem elég. A svéd klímaaktivista arra hívta fel a figyelmet nemrég Twitter-oldalán, hogy négy éve kezdett el sztrájkolni a klímaváltozás miatt, ő és társai még mindig jelen vannak, a klímaválság viszont nem kap kellő mértékű szerepet a közéleti vitákban.

Thunberg szerint a klímaváltozás által legjobban érintett embereket továbbra is elhallgattatják, a vezetők tagadják és késleltetik a szükséges változásokat, a szén-dioxid-kibocsátás pedig nem csökken. Az aktivista arra is panaszkodott, hogy a világ vezetői kiterjesztik a fosszilis energia infrastruktúráját, és csillagászati összegeket költenek a pusztításra.

Object box

Ahogyan arra a Breitbart rámutat cikkében, Thunberg ez utóbbi kijelentésével arra gondolhatott, hogy az országok hirtelen rendkívül érdeklődők lettek a cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG iránt. Ennek oka, hogy ezzel az energiahordozóval akarják kiváltani az orosz földgázt, amelyet most éppen elítélnek az orosz–ukrán háború miatt, súlyos energiaválságot okozva vele.

A panaszkodás közben ugyanakkor Thunbergnek akad arra is ideje, hogy könyvet írjon, mely várhatóan októberben fog megjelenni, és amelynek a keménykötésű változatát az Amazonon forintba átszámítva körülbelül 10 ezer forintért fogják árulni.

A klímaőrület mindemellett magától folyik tovább a világban, többek között Franciaországban is. Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy 3000 posztot kíván létrehozni az úgy nevezett „zöldrendőröknek”, akik a klímaváltozással kapcsolatos bűncselekményeknél járnának el – ide tartoznak az erdőtüzek például, amelyből idén nyáron rengeteg volt Európában.

A francia bejelentés annak tükrében érkezett, hogy az EU elkezdett kampányolni egy civil védelmi erő felállításáért, amely a klímaváltozás hatásai ellen küzdene Brüsszel irányításával. A terv ugyanakkor nem nyerte el mindenkinek a tetszését, többen is úgy vélik, Brüsszel így akar magának még nagyobb hatalmat szerezni a tagállamok felett.

Kapcsolódó írásaink