Külföld

Egy volt orosz képviselő szerint orosz partizánok ölték meg Darja Duginát

A Putyin-rendszer megdöntésére törekvő föld alatti mozgalom végezhetett Alekszandr Dugin nacionalista politikai gondolkodó lányával

Egy külföldön élő orosz egykori parlamenti képviselő szerint az eddig kevéssé ismert, föld alatti orosz partizánmozgalom, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) hajtotta végre szombaton azt a pokolgépes merényletet, amely végzett a Kreml-párti Darja Duginával, Alekszandr Dugin nacionalista politikai gondolkodó lányával – derül ki Ilja Ponomarjov vasárnap esti, kijevi nyilatkozatából.

Egy volt orosz képviselő szerint orosz partizánok ölték meg Darja Duginát
A merénylet következtében felrobbant autó maradványait vizsgálják a hatóságok
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Russian

A politikus elmondása szerint az NRA föld alatti partizánmozgalom Oroszországban, amely a Putyin-rendszer megdöntésére törekszik.

Ponomarjov szerint az NRA az elmúlt hónapokban már több akciót hajtott végre Oroszországban. „A múlt éjjel jelentős esemény történt Moszkvában, amely új fejezetet nyit a Putyin elleni orosz ellenállás történetében. Újat, de nem az utolsót” – mondta a politikus az Utro Fevralja nevű, általa Kijevben alapított, ellenzéki tévécsatorna vasárnap esti műsorában.

Az egykori orosz parlamenti képviselő az általa megnevezett NRA kiáltványát is felolvasta, amelyben a szervezet hatalombitorlónak és háborús bűnösnek nyilvánítja az orosz elnököt, aki „testvérgyilkos háborút robbantott ki a szláv népek között, és értelmetlen, biztos halálba küldi az orosz katonákat”.

„Egyeseknek szegénység és koporsó jár, másoknak paloták. Ez a rendszer lényege. Hiszünk abban, hogy a jogfosztott népeknek joguk van felkelni a zsarnokok ellen. Megbuktatjuk és elpusztítjuk Putyint” – olvasta fel Ponomarjov az NRA nyilatkozatát. Az NRA azt állítja, hogy nem támad civileket, Dugina viszont szerintük apja „hűséges társa” és az ukrajnai „népirtás” támogatója volt.

Ponomarjov 2007-től 2016-ig volt az Állami Duma baloldali képviselője. 2014-ben egyedüliként szavazott a Krím annektálása ellen, majd egy amerikai utazása alkalmával kitiltották a saját hazájából. 2019 óta ukrán állampolgár. Az Ukrajna elleni orosz támadás megindulását követően alapította az Utro Fevralja tévécsatornát és a Rozpartizan nevű Telegram-csatornát, ahol oroszországi háborúellenes megmozdulásokról ad hírt.

Dugina autóját szombat este robbantották fel Moszkvában, orosz kommentátorok Ukrajnát tették felelőssé a merényletért, Kijev azonban kategorikusan tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A Platonova vezetéknéven is ismert, az orosz állami média szerint 30 éves nő általában egyetértett apja nézeteivel, de tőle független szakértőként, kommentátorként szerepelt többször a Cargrad nacionalista tévében, és nyilatkozataival támogatta Oroszország ukrajnai háborúját – írta a Reuters hírügynökség.

Dugint és Duginát az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is szankciókkal sújtotta az Ukrajna elleni agresszióban játszott szerepük miatt. Ponomarjov szerint orosz „partizánok” készek további hasonló akciókra a Kremlhez köthető ismert célpontok, állami tisztviselők, oligarchák és a biztonsági szervek tagjai ellen is.

Kapcsolódó írásaink