Külföld

Kegyetlen, fájdalmas véget ért a terror a Hayat szállóban 

Harminc órai kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de sok civil is meghalt, és 117-en megsebesültek – közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők, később pedig Ali Haji egészségügyi miniszter.

Kegyetlen, fájdalmas véget ért a terror a Hayat szállóban 
Fegyveresek hatalmukba kerítettek egy szállodát a szomáliai fővárosban
Fotó: Abukar Mohamed Muhudin / ANADO

A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el pénteken. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe.

A támadók számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek. Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a biztonságiak megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során az épület nagy része megsemmisült – közölték már korábban.

Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a kommandósok is használtak robbanószert a magukat elsáncoló támadók ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonságiak az akció során 106 civilt – köztük gyerekeket – ki is tudtak menekíteni.

Ali Haji egészségügyi miniszter később az állami tévével közölte, hogy az életüket vesztő civilek száma legkevesebb 21. Ez csak a kórházakba szállított holttestek száma, mint mondta, mert elképzelhető, hogy további halottakat a hozzátartozóik vittek el a helyszínről, és maguk temetik el.

Egy rendőr úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a biztonsági erők tagjai közül tízen vesztették életüket. Az al-Shabaab már rögtön a támadás után jelentkezett a terrorakció elkövetőjeként. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádiójában, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Hasszán Sejk Mohamud régi-új elnök májusban hatalomra került.

Kapcsolódó írásaink