Külföld

Orbán Viktort méltatja az amerikai sajtó

A magyar miniszterelnök nem egy Trump-hasonmás, hanem a populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni - írja a The Wall Street Journal hétvégi számában megjelent cikk alapján a Mandiner.

Orbán Viktort méltatja az amerikai sajtó
Orbán Viktor Dallasban a CPAC konferencián
Fotó: AFP/NurPhoto/Zach D Roberts

Az amerikai lap újságírója, Matthew Continetti a magyar kormányfőről és a  dallasi CPAC-konferenciáról is részletesen írt. Ez alapján Orbán magabiztosan állt az dallasi konferencia színpadára, hiszen ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

Az újságíró úgy látja, a miniszterelnöknek sikerült azokat a kérdéseket körbejárni a beszédében, amelyek a legjobban lelkesítik a konzervatív tábort, és a feltételezése szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem Európától vár útmutatást, és emiatt lehetséges, hogy Orbán Viktor egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző azt is megemlíti, hogy a miniszterelnök módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák  nem csorbítják karizmáját, épp ellenkezőleg. Matthew Continetti úgy látja, sokakat vonz a magyar miniszterelnök ideológiája és stílusa, bár emiatt rendszeresen bírálják civil szervezetek, illetve a jelenlegi demokrata vezetés és az amerikai lapok, miközben ez a sikerének bizonyítéka.

Úgy vélte, hogy Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból, hanem azért is, mert a miniszterelnök pályafutása azt is jól bemutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a 21. században. 

"Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni" - összegzett Matthew Continetti a The Wall Street Journal hétvégi számában megjelent cikkében. 

Kapcsolódó írásaink