Külföld

Megbukott a montenegrói kormány bizalmi szavazáson

A 81 képviselő közül 50 támogatta a Dritan Abazovic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt, ezzel megbukott a montenegrói kormány a péntek éjjeli bizalmi szavazáson.

Megbukott a montenegrói kormány bizalmi szavazáson
A montenegrói kormány
Fotó: Shi Zhongyu / XINHUA / Xinhua

Az előző kormánynak február elején kellett lemondania, Dritan Abazovic pedig április végén vette át a miniszterelnöki posztot Zdravko Krivokapictól - derült ki a távirati iroda közléséből.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványt 36 képviselő nyújtotta be azt követően, hogy a miniszterelnök aláírt a szerb ortodox egyházzal egy egyezményt, amellyel sokan nem értettek egyet.

Az ellenzők, például a Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerint az egyezmény túl nagy hatalmat ad a szerb ortodox egyház kezébe más vallási csoportokkal szemben. Dritan Abazovic szerint viszont túl régóta áll fenn vita a szerb ortodox egyházzal, annak megoldása lehetővé teszi a belpolitikai viszályok megoldását és a Nyugat-barát, illetve a szerb- és oroszbarát politikai felek megbékélését.

Az előző kormány azért bukott meg, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. A voksolást követően Dritan Abazovic közölte: büszke mindarra, amit kormánya az utóbbi száz napban elért, véleménye szerint az általa vezetett kabinetre azért fognak emlékezni, mert a legrövidebb megbízatási idő alatt a legtöbb nehéz döntést volt képes meghozni.

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással. Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előre hozott választást kell tartani az Adria-parti országban.

Kapcsolódó írásaink