Külföld

Újabb iratot hoznak nyilvánosságra Trump házkutatásáról

A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja – döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.

A floridai West Palm Beach bíróságán azután tartottak meghallgatást, hogy több amerikai médium is az FBI által tartott házkutatáson készült fontos dokumentum nyilvánosságát követelte. Ebből kiderülne, hogy pontosan mit kerestek a nyomozók a volt elnök ingatlanában. Többek között a Fox News csatorna egyik műsorvezetője, Will Cain is arról beszélt az egyik műsorban, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják, miért kutatták át az ügynökök Trump otthonát. Cain úgy fogalmazott, az FBI a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden legvalószínűbb politikai ellenfelének a házát kutatták át. Az Igazságügyi Minisztérium magas rangú nemzetbiztonsági jogásza ugyanakkor a dokumentum zárt minősítésének fenntartása mellett foglalt állást.

Bruce Reinhart bíró a két fél érveit meghallgatva csütörtökön közölte: már nincs meggyőződve arról, hogy a teljes dokumentumot el kell zárni a nyilvánosság elől. Azt is közölte, hogy bizonyos részek kitakarása mellett a nyilvánosság megismerheti Donald Trump floridai ingatlanában tartott házkutatáson készült eskü alatt tett nyilatkozatot.

A Palm Beach-i szövetségi körzeti bíró ugyanakkor lehetőséget adott az Igazságügyi Minisztérium jogi képviselőinek arra, hogy javaslatot tegyenek, mely részek kitakarása mellett tudnának eleget tenni a nyilvánosságra hozatalról szóló döntésnek. A bíró erre egy hetet adott a kormányzati szervnek.

Bruce Reinhart volt egyébként az a bíró, aki augusztus 5-én kiadta a házkutatásról szóló végzést, aminek birtokában két nappal később az FBI nyomozói megjelentek a Palm Beach-i ingatlannál.

A házkutatás során a hírek szerint mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le. Az iratok egy részének titkosságát egy hete már feloldotta a washingtoni igazságügyi tárca, amiből az derült ki, hogy hatóság a Donald Trumpnál talált iratok egy részét titkos és szigorúan titkos minősítésűnek tartja. Donald Trump vitatja a dokumentumok minősítését, ahogy mondta, azt - még hivatali ideje alatt – feloldotta.

Az egykori amerikai elnök házának átkutatása felborzolta az amerikai kedélyeket. A Rasmussen Reports felmérése szerint az amerikai szavazók 44 százaléka kevésbé bízik az FBI-ban. A YouGov közvélemény-kutatása pedig arra mutatott rá, hogy a házkutatás után nőtt a szavazáshoz iránti lelkesedés a republikánusok körében a novemberi félidős választásokat tekintve.

Mindeközben Trump egyik tanácsadója, Roger Stone éles véleményt fogalmazott meg már korábban is az FBI-ról. Szerinte az FBI berkein belül kialakult egy politizált csoport, amely arra használja a szervet, hogy az Joe Biden demokrata elnök személyes Gestapójaként szolgáljon. Szintén a Rasmussen Reports szerint most már 53 százalék azok aránya, akik egyetértenek Stone kijelentésével – ez az arány tavaly decemberben még csak 46 százalékon állt.

Kapcsolódó írásaink