pr cikk

Gyerek Pride–nap Dániában

A nyugati egyházak teljesen megfeledkeznek a keresztény üzenetről

Dániában komoly felháborodást váltott ki az egyik lutheránus templom lelkészének bejelentése, miszerint a múlt héten megtartott Pride-meleg propagandát hirdető felvonulással párhuzamban a gyülekezetében gyermek Pride-napot tartanak.

Gyerek Pride–nap Dániában
Egyes dán templomok már nem nyújtanak a gyermekeknek alternatívát az LMBTQ ideológiával szemben
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Nur

A koppenhágai Vesterbro városrészben található Enghave templom papja ugyanis fontosnak tartotta, hogy az egyházon belül tartsanak LMBTQ-szertartásokat gyermekeknek és családjaiknak. A rendezvényre nemcsak saját nemükhöz vonzódó gyermekeket vártak, hanem heteroszexuálisokat is, akiket az úgynevezett „előítéletek”, tehát a homoszexualitást népszerűsítőtől eltérő vélemények ellen akartak felvértezni.

A gyülekezet pride-barát vezetői már azzal is megmutatták saját toleranciaszintjüket, amikor ahelyett, hogy a hatalmas felháborodásra önkritikával, vagy terveik megváltoztatásával reagáltak volna, az ellenvéleményeket homofóbnak, gyűlölködőnek bélyegezték meg, és ugyancsak a tolerancia nevében, tömegesen kezdték kitörölni az őket bíráló Facebook bejegyzéseket.

Az egyházi gyermek Pride-ot végülis megtartották, és a Bibliából Noé bárkájának történetét nem a lelkész, hanem az erre a célra kibérelt Ramona Macho nevű kirívó női ruhába öltözött férfi, más néven drag queen, olvasta fel a gyermekeknek.

A gyermek Pride-ot rendező gyülekezet vezetőségének küldött üzenetekben többen rámutattak arra, hogy a Biblia tanítása szerint a homoszexualitás gyakorlata bűn, és ennek népszerűsítése nem méltó az egyházhoz. Többen ízléstelennek vélték, hogy az egyház ilyen rendezvényeket tart ahelyett, hogy épp a Biblia tanításait próbálná ismertetni az ennek homlokegyenest ellentmondó gender propagandával szemben.

A rendezvényt a gyülekezet vezetősége kihasználta arra is, hogy a hagyományos anya és apa modellje mellett kialakult család fogalmát is újrafogalmazza. A gyermek Pride-ra hivatalosak voltak az úgynevezett szivárványcsaládok, tehát az azonos nemű párok az örökbefogadott vagy saját gyermekeikkel egyetemben. A lelkész az ilyenekben nevelkedő gyerekeknek azt az üzenetet szánta, hogy nincs semmi különös azon, hogy a szüleik egyneműek.

Nem mindenki látja ezeket a célokat ilyen romantikus optikán keresztül. A kommentelők főleg azt sérelmezték, hogy a gyermekeket ilyen felnőtt témákkal bombázzák, és nem hagyják, hogy zavartalan gyermekkoruk legyen. „Szégyen, hogy a gyermekeinket állandóan ennek az ideológiai nyomásnak teszik ki a sajtóban, az iskolákban és most a templomban is” – írta az egyik kommentelő.

Kristian Ditlev Jensen dán lelkész és író szerint nem az egyház dolga az, hogy az ilyen ideológiai kérdésekben aktivizálja magát. „Véleményem szerint ez ugyanúgy a politikai aktivizmus kifejezése, mintha a nők jogairól vagy a munkásosztály harcáról tartanánk rendezvényt„ - mondta Ditlev Jensen, majd folytatta: „Ez egy olyan esemény, ahol van egy kis csoport, amelynek van egy politikai álláspontja, és ezt próbálja népszerűsíteni azzal, hogy a templomban tart egy ilyen rendezvényt.” A lelkész szerint az LMBTQ-ideológia és a Pride mind felnőtt politikai témák, amelyekben egyesek a gyerekeket túszul ejtették.

Kapcsolódó írásaink