Külföld

Észak-Korea nem kér a segélyből

Kim Jo Dzsong,  az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un húga elutasította pénteken a dél-koreai elnök ajánlatát, amelyben Jun Szok Jol gazdasági segítséget helyezett kilátásba Phenjannak, ha a kommunista állam felhagy nukleáris fejlesztéseivel.

Észak-Korea nem kér a segélyből
A diktátor húga kijelentette, Phenjan „nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe"
Fotó: Jorge Silva/Pool via Bloomberg

Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - leszögezte: Phenjan „nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe”, s abszurdnak nevezte az ajánlatot.

A dél-koreai elnöki hivatal „mély sajnálatát” fejezte ki Kim Jo Dzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték: ajánlatukat továbbra is fenntartják.

„Észak-Korea viselkedése nem segíti elő a Koreai-félsziget békéjét és jólétét, csupán nemzetközi elszigeteltségét fokozza” - áll a szöuli közleményben.

Jun Szok Jol a héten valódi tárgyalásokat szorgalmazott Phenjannal, kiemelve: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, déli szomszédja kész támogatást nyújtani.

„Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják (az ajánlatot), nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket, beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot,  egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni” - hangsúlyozta az elnök.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben. Phenjan azt állítja, hogy azért indította el nukleáris fegyver programját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól.

Kapcsolódó írásaink