Külföld

Szlovénia is segíti a vállalkozói ipart

Az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló támogatási csomagokról döntött csütörtökön a szlovén kormány. A nagy energiafogyasztású vállalkozások csak abban az esetben lesznek jogosultak a juttatásokra, ha veszteségesen működnek.

Szlovénia is segíti a vállalkozói ipart
Just Makovec komeni asztalos - az efféle kisvállalkozások csaknem kétharmadát adják a szlovén GDP-nek
Fotó: Jure Makovec / AFP

Megmozdult a bajba jutott vállalkozások megsegítésére a szlovén kabinet - közölte csütörtökön a helyi közszolgálati televízió. Mint tudatták, a kormány több csomagot rakott össze - ezek közül az egyik negyvenmillió euró értékben a vállalkozások, míg a másik negyvenegymillió értékben a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást.

Matjaz Han gazdasági miniszter a vállalkozásokat érintő részről elmondta, húszmillió euró idén, húsz pedig 2023 márciusáig áll majd rendelkezésre. A kedvezményezettenként félmillió, illetve legfeljebb kétmillió euró segély abban az esetben igényelhető, ha az energiaárak legalább kétszer magasabbak lesznek a tavalyi átlagnál, és a vállalatok a víz-, villany- és gázköltségeiknek legfeljebb harminc százalékát fedezhetik belőle. Aláhúzta, a nagy energiafogyasztású cégek csak abban az esetben részesülhetnek a projekt „áldásaiból”, ha veszteségesen működnek. Ekkor kiadásaik hetven százalékát állják - fogalmazott.

Azok a főként kis- és középvállalkozások, amelyekre vonatkoznak a szabályozott villamos energia és földgáz árak, nem jogosultak a programra. A szlovén kormány még júliusban maximálta az említett kör és a lakosság számára a gáz- és villany árát, valamint huszonkét százalékról 9,5-re csökkentette a villanyáram áfáját. A rendelet szeptember 1-jén lép érvénybe, egy éves időtartamra.

Luka Mesec munkaügyi miniszter a veszélyeztetett csoportok támogatására szánt csomaggal kapcsolatban kiemelte, az durván hetvenezer embert érint, akik kétszáz eurós egyszeri támogatásban részesülnek. Közülük mintegy hétezer-négyszázan élnek fogyatékkal. Hozzátette, ha egy háztartásban több hátrányos helyzetű személy van, az összeg annak megfelelően csökken - így például két munkanélküli esetén annak mértéke 313 euróra apad.

Kapcsolódó írásaink