Külföld

A gabonaexportról is tárgyalt az ENSZ főtitkár Ukrajnában

A gabonaexportról, az orosz fogságban lévő ukrán katonákról és az orosz „nukleáris zsarolásról” tárgyalt az ukrán elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben.

A gabonaexportról is tárgyalt az ENSZ főtitkár Ukrajnában
A ENSZ főtitkára valamint az Ukrán elnök a Livivben zajló tárgyalásokon
Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

„Megbeszéltük a fejlesztés lehetséges irányait, az ukránok illegális és kényszerkitoloncolásának kérdéskörét, katonáink és orvosaink fogságból való kiszabadítását” - idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség Volodimir Zelenszkij Facebook-bejegyzéséből.

„Különös figyelmet fordítottunk a zaporizzsjai atomerőműben folyó orosz nukleáris zsarolás témájára. Az agresszor szándékos terrorjának globális katasztrofális következményei lehetnek, ezért az ENSZ-nek biztosítania kell e stratégiai létesítmény biztonságát, demilitarizálását és az orosz csapatok felügyelete alóli teljes felszabadítását” - hangsúlyozta Zelenszkij a Telegram alkalmazáson közzétett tájékoztatásában.

Kora délután Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérkezett Lvivbe. A tervek szerint még csütörtökön az ukrán és a török elnök, valamint az ENSZ-főtitkár háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tart.

Kapcsolódó írásaink