Külföld

Romániáig vezetnek Hunter Biden korrupciós ügyeinek szálai

Milliókat kereshetett a jelenlegi amerikai elnök fia egy román ingatlanmutyin

Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Joe Biden állítása ellenére igenis részt vett fia korrupciós és üzleti ügyeinek egyengetésében. 

Romániáig vezetnek Hunter Biden korrupciós ügyeinek szálai
Joe Biden és Hunter Biden minden jel szerint jövedelmező családi üzletet irányított politikai befolyásukat felhasználva
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fiának hírhedt „pokoli” laptopján található adatok szerint többször is találkozott apjával, Joe Biden akkori alelnökkel a Fehér Házban, közvetlenül a román tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket követően, feltehetően egy nagy horderejű üzlet kapcsán, amelyben részt vett Gabriel Popoviciu román ingatlanmogul.

A New York Post szerint Hunter 2015 júliusa és 2016 márciusa között háromszor találkozott Bidennel az ügyben, hogy segítsen Popoviciunak egy 550 hektáros, állami tulajdonban lévő földterület „jelentős árengedménnyel” történő megvásárlásából eredő elítélésével kapcsolatban. 

A lap szerint az alábbi naptári bejegyzések találhatók a laptopon:

2015. július 29.

12 órai hívás Louis Freeh volt FBI-főnökkel, aki Popoviciut képviseli.

Ugyanezen a napon találkozó Joe Bidennel az apja amerikai haditengerészeti megfigyelőközpontjának rezidenciáján.

2015. november 17. Visszatérés a romániai útról

2015. november 19. „Reggeli apával” az amerikai haditengerészeti obszervatóriumban.

2016. március 29.

Találkozó Hans Klemm, az Egyesült Államok romániai nagykövetével Washingtonban.

Találkozó Joe Bidennel az amerikai haditengerészeti obszervatóriumban.

A találkozók ellentmondanak Joe Biden azon kijelentésének, miszerint nem vett részt a Biden család üzleti terveiben. Biden és csapata ugyanis összesen hét alkalommal hárította vagy tagadta, hogy részt vett volna a családi vállalkozásban.

„Soha nem beszéltem a fiammal a tengerentúli üzleti ügyleteiről” – jelentette ki korábban Joe Biden.

A Biden család számos szövetségesét is bevonták az üzletbe, hogy segítsenek Popoviciunak megúszni a börtön, de úgy tűnik, ez sem volt elég, mivel Popoviciut ennek ellenére is elítélték. Popoviciu viszont azóta sem töltötte le a büntetését, ehelyett Angliába menekült, ahonnan a román kormány azóta is sikertelenül próbálja meg elérni kiadatását. 

A Popoviciu megsegítésére bevetett Biden-szövetségesek között van Mark Gitenstein, az Obama-kormány egykori átmeneti tisztviselője és volt romániai nagykövete, Louis J. Freeh volt FBI-igazgató és Eric Schwerin, Hunter Biden befektetési cégének, a Rosemont Seneca Partnersnek – ez az a vállalat, amelyet korábban az állítólagosan Ukrajnában található biolaborokkal is összefüggésbe hoztak – az elnöke. Hunter Biden laptopja szerint Gitenstein és Freeh többször is beszélt Hunter Bidennel annak idején, amikor Hunter Joe Bidennel találkozott a Naval Observatoryban.

„Egy, a megállapodásokat ismerő személy azt mondta a Postnak, hogy az elnök fiának volt egy mellékesen kötött megállapodása közvetlenül Popoviciuval, amely milliókat hozott magának és társainak.”

Nem ez az első eset, hogy Joe Biden alelnökként családi üzleti megbeszéléseket folytatott a Fehér Házban. Joe Biden állítólag 2014. július 25-én 11 és 15 között találkozott a Fehér Házban két kínai energetikai vezetővel, valamint számos más üzletemberrel is kapcsolatban állhatott az akkori alelnök, akinek a fiával folytattak ügyleteket. A laptopon lévő dokumentációból kiderül, hogy Joe Biden kilenc év alatt legalább 19 alkalommal vett részt a családi üzletelésben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom