Külföld

Cirkálórakétákat tesztelt Észak-Korea

Dél-Korea vizsgálja a kilövéseket. A gyakorlatok feldühítik Phenjant, inváziós próbának tekinti őket

Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki, miközben Washington és Szöul hadgyakorlatra készül.

Cirkálórakétákat tesztelt Észak-Korea
Komoly képességgel bővülne az észak-korai hadsereg arzenálja egy hatékony cirkálórakéta kifejlesztését követően
Fotó: AFP/STR/KCNA

Dél-Korea közölte, hogy vizsgálja a kilövéseket, miután észlelt két rakétát, amelyeket Észak-Korea nyugati partvidékéről lőttek ki a tengerbe. „Ma kora reggel észleltük, hogy Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki a Nyugati-tengerbe a dél-pjongáni Oncson tartományból” – közölte egy meg nem nevezett katonai tisztviselő szerdán a koreai Yonhap hírügynökséggel.

A kilövések egy nappal azután történtek, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok négynapos előzetes közös gyakorlatot kezdett az augusztus 22. és szeptember 1. között zajló, Ulchi Freedom Shield néven ismert, régóta felfüggesztett éles bevetési gyakorlat előkészítéseként. A gyakorlatok feldühítik Phenjant, amely inváziós próbának tekinti őket.

Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök, aki ma töltötte be hivatali idejének századik napját, kijelentette, hogy kormánya nem tervezi saját nukleáris elrettentő fegyverek gyártását, ehelyett több diplomáciára szólított fel.

Yoon hangsúlyozta, hogy hajlandó fokozatos gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának, ha az befejezi a nukleáris fegyverek fejlesztését, és megkezdi a leszerelést. Kijelentette azt is, hogy Szöul nem kíván erőszakkal előidézett politikai változást Észak-Koreában.

A múlt hónap végén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, hogy az ország „készen áll arra, hogy mozgósítsa” nukleáris elrettentő erejét.

Egyes szakértők szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Dél-Koreának nincs egyértelmű módja arra, hogy ellensúlyozza Észak-Koreának az atomfegyverekkel biztosított befolyását, és aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Washington háború esetén, amikor az észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéták potenciális fenyegetést jelentenének a szárazföldi amerikai városokra, habozhat megvédeni szövetségesét.

Egyes dél-koreaiak az 1990-es években Délről eltávolított amerikai taktikai atomfegyverek újbóli bevetését vagy Szöul saját elrettentő erejét szorgalmazzák.

Kapcsolódó írásaink

Putyin: Atomháborút nem szabad kirobbantani

ĀEgy ilyen összecsapásnak nem lehetnek győztesei, ezért a világközösség minden tagja számára egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett állunk ki – szögezte le az orosz elnök