Külföld

Ukrajnába látogat az ENSZ-főtitikár

Több ukrán várost is meglátogat az ENSZ-főtitkár, a szóvivő szerint moszkvai látogatást még nem tervez a tisztviselő. 

Ukrajnába látogat az ENSZ-főtitikár
António Guterres ENSZ-főtitkár több fontos témáról is egyeztet majd látogatása során
Fotó: MH

Ukrajnába utazik a héten António Guterres, az ENSZ főtitkára – közölte kedden szóvivője, Stéphane Dujarric.

Tájékoztatása szerint a főtitkár augusztus 18-án látogat a nyugat-ukrajnai Lviv városába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egy háromoldalú találkozón vesz részt. Mint mondta, négyszemközti megbeszélést is fog tartani az ukrán államfővel.

Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazik tovább. Dujarric emlékeztetett, hogy Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására.

Az ENSZ-szóvivő szerint a megbeszélések egyik fő napirendi pontja a terményexport újraindítását célzó megállapodások végrehajtása lesz, de megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű és az olenivkai börtönre mért rakétacsapás miatt kialakult helyzetet is.

Dujarric hozzátette, hogy mielőtt visszatérne New Yorkba, Guterres Isztambulba is ellátogat, ahol megtekinti az ukrán gabonaszállítmányok ellenőrzését szolgáló koordinációs központot. Újságírói kérdésre felelve Dujarric közölte: moszkvai látogatást Guterres egyelőre nem tervez.

Kapcsolódó írásaink