Külföld

Hormonterápia és masztektómia egyetlen konzultáció után

Sam a súlyos mellékhatások miatt megbánta döntését, és kérte, hogy fordítsák vissza a folyamatot

Hormonterápia és masztektómia egyetlen konzultáció után
Baloldali hallgatók állnak ki a transzneműek jogai mellett egy tüntetésen
Fotó: AFP/Estelle Ruiz

Két és fél óra után már transznemű is lett - az Alapjogokért Központ Bolond lyukból című sorozatában most az angliai 26 éves Sam történetét mutatja be az elhamarkodott nemváltás veszélyeivel kapcsolatosan.

Sam tinédzserkorában küzdött az identitásával, és nem sokkal azután, hogy 2016-ban betöltötte a 21. életévét, felfedezett egy transznemű emberekből álló közösséget az interneten, amely megragadta őt. Ott azt mondták neki, bizonyára az a problémája, hogy valójában transznemű. Ezért Sam úgy döntött, átoperáltatja magát.

Az állami egészségügynél nem kérdeztek sokat. Csupán annyit kellett tennie, hogy online kutatása alapján transznemű férfinak diagnosztizálta saját magát, majd mindössze kétórányi konzultáció után az orvos jóvá is hagyta a hormonterápiát, valamint dupla masztektómiát rendelt el a lány számára.

Két év múlva azonban jelentkeztek a mellékhatások: Sam hüvelyi sorvadást szenvedett, megbánta döntését, és kérte, hogy fordítsák vissza a folyamatot. Saját megfogalmazása szerint megtanulta szeretni a testét, és nyíltan kiáll az elhamarkodott nemváltások ellen.

Kapcsolódó írásaink