Külföld

Robbantásra készültek az ukrán nacionalisták

Egy olajvezeték elleni terrortámadást sikerült megakadályozni az oroszországi Volgográd megyében. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a robbantást az ukrán szakszolgálatok ellenőrzése alatt készítettek elő.

Robbantásra készültek az ukrán nacionalisták
A kőolajellátás eddig zavartalan volt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Robbantási kísérlet közben semlegesített Volgográd megyében a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két orosz állampolgárt, aki az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsítottak – közölte hétfőn a hatóság. Az FSZB szerint a férfiak tagjai voltak a Makszim Marcsinkevics (Tesak) neonáci videóblogger által létrehozott Resztrukt jobboldali radikális csoportnak. A bűncselekmény helyszínén lefoglaltak egy házilag előállított, nagy teljesítményű robbanószerkezetet, valamint két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus fegyvert. 

A tájékoztatás szerint a szabotázs és terrorcselekmény megszervezését az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt a Resztrukt két tagja, az 1986-ban született, orosz állampolgárságú Andrej Csujenkov és az 1988-as születésű, ukrán állampolgárságú Jurij Ionov szervezte. Az FSZB szerint Csujenkov jelenleg az Uragan nacionalista zászlóalj tagjaként részt vesz az ukrajnai harci cselekményekben, Ionov pedig az ugyancsak szélsőséges nézeteiről ismert Azov ezred katonája és az alakulat alapítója, Andrij Bileckij közeli munkatársa. Hozzátették, az FSZB más orosz bűnüldöző szervekkel együttműködve intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy Csujenkov és Ionov további bűncselekményeket kövessen el, és továbbá lépéseket tettek bűntársaik felkutatására is.

Kapcsolódó írásaink