Külföld

Közös védelemben gondolkodnak

A biztonsági és védelmi együttműködés szorosabbra fűzését szorgalmazták hétfőn az észak-európai országok miniszterelnökei oslói tanácskozásukon. A kimondott cél az Oroszország jelentette veszélyek elhárítása.

Közös védelemben gondolkodnak
A Norvég Hadsereg lánctalpas csuklós járműve halad egy havas úton a huszonhárom tagállamot tömörítő Cold Response 2022 gyakorlaton
Fotó: Frederic Petry and Hans Lucas

Úgy véljük, az északi együttműködés ezekben az időkben fontosabb, mint valaha – jelentette ki Jonas Gahr Störe hétfőn Oslóban. A norvég kormányfő az ukrajnai orosz hadműveletre utalva arról beszélt, a svéd, finn, dán és izlandi hivatali partnereivel megállapodtak abban is, hogy a külügyi és védelmi tárcavezetők szemrevételezik azon biztonságpolitikai területeket, ahol el lehetne mélyíteni az összefogást, maximalizálva a közös érdekeket.

A találkozón megvitatták Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának folyamatát, klímavédelmi kérdéseket és az energetikai együttműködést is. A megbeszélések egy részén részt vett Olaf Scholz német kancellár is. A német kormány már hónapok óta igyekszik szorosabb partneri viszonyt kovácsolni az észak-európai államokkal, hogy enyhítse a gázfüggőséget Oroszországtól. Június közepe óta az orosz gázszállítások csökkentek Németországba, azóta Norvégia vált Németország legfontosabb gázellátójává. Scholz Oslóból Svédországba utazott tovább, ahol kedden Magdalena Andersson miniszterelnökkel tart megbeszélést.

Kapcsolódó írásaink