Külföld

Évfordulót ünnepeltek a tálibok

Ellenállás nélkül vette be Kabult tavaly augusztus 15-én a tálib haderő. A radikális szervezet a győzelem évfordulóját ünnepelte. Az országot közben humanitárius válság sújtja.

Évfordulót ünnepeltek a tálibok
A győztesek ünnepe. Közben az országot súlyos válság gyötri
Fotó: Waki Kohsar/AFP

„Ez a nap a győzelem és az öröm napja az afgán nép és a muszlimok számára” – fogalmazott a Twitteren Bilál Karími, a tálib kormány egyik szóvivője. A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a radikálisok kisebb csoportokban, visszafogottan ünnepeltek Kabul utcáin, néhányan a levegőbe lőttek, mások a tálibok zászlóját lengették.

A radikálisok tavaly augusztus 15-én ellenállás nélkül vették be Kabult, az Afganisztánban 20 éve állomásozó nemzetközi haderő pedig ezt követően kivonult az országból. A nemzetközi közösség egyelőre nem ismeri el a tálib kormányzatot, és garanciákat követel az emberi jogok, egyebek között a nők jogainak tiszteletben tartására.

A gyermekvédelmi szervezet igyekszik gyógyszereket és alapvető higiéniai készítményeket juttatni az afgán gyerekeknek
A gyermekvédelmi szervezet igyekszik gyógyszereket és alapvető higiéniai készítményeket juttatni az afgán gyerekeknek
Fotó: Unicef


Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú törvénykezéséhez, de azóta számos korlátozást vezettek be: egyebek között szakállnövesztésre kötelezték a kormányzati alkalmazottakat, és ismét kötelezővé tették a nők számára az egész testet elfedő köntös viselését. Korlátozták a lányok iskolába járását is: az oktatást csak a hatodik osztályig engedik meg.

A hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt (3705 milliárd forint).

Afganisztánban a fiataloknak oktatási eszközökre sem telik, és szükségük van mentális támogatásra is
Afganisztánban a fiataloknak oktatási eszközökre sem telik, és szükségük van mentális támogatásra is
Fotó: Unicef


Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) becslései szerint a 38 milliós országban több mint 20 millió embert fenyeget éhínség. „A családok kénytelenek férjhez adni vagy éppen eladni a lánygyerekeket, hogy ételt vehessenek maguknak” – teszi hozzá a világszervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) idén márciusban arról tájékoztatott, hogy az országban nőtt a gyerekházasságok száma nemcsak vidéken, hanem a nagyobb városokban is. Emberi jogi szervezetek korábban arra figyelmeztettek, hogy a lánygyerekek eltiltása az oktatástól korai férjhez adásukhoz vezethet.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint mintegy egymillió gyermek kényszerül dolgozni az országban.

Kapcsolódó írásaink