Külföld

Amerikai küldöttség Tajvanon: marad a feszültség

Caj Jing-ven tajvani elnök hétfőn fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között.

Amerikai küldöttség Tajvanon: marad a feszültség
Nancy Pelosi amerikai házelnök és Caj Jing-ven tajvani elnök
Fotó: AFP/Handout / Taiwan President

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legkomolyabb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlen utána Tajvan közelében. Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt Kína több fegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.
A mostani delegáció vezetője, Ed Markley szenátor szóvivője közölte: a kétnapos úttal szeretnék megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről, valamint elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban.

A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is – ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az egy Kína - két rendszer elv alapján támogatja Tajvant mint szövetségest és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.
A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését. Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta: Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant.

Kapcsolódó írásaink