Külföld

A CIA szerint Putyin „túlságosan is egészséges”

Amerikai hírszerzési vezető hűtötte le a kedélyeket egy biztonsági fórumon az orosz elnök egészségügyi állapotával kapcsolatban.

A CIA szerint Putyin „túlságosan is egészséges”
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin államfő
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karaca

Cáfolta azokat a pletykákat az Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos beteg, akár rákos lenne. Az Aspen Security Forum nevű rendezvényen William Burns szerdán úgy fogalmazott, Putyin „túlságosan is egészséges”.

Hozzátette ugyan, hogy ez nem formális hírszerzési értékelés a részéről, de a Euronews szerint figyelembe véve Oroszországgal kapcsolatos szakértelmét – Burns az Egyesült Államok moszkvai nagyköveteként szolgált 2005-től 2008-ig –, a véleménye alighanem lecsendesíti azokat, akik már azt pletykálják, hogy az orosz elnök hamarosan belehal valamilyen betegségbe.

Objektum doboz

Az elmúlt hónapokban egymást érték a találgatások Vlagyimir Putyin egészségi állapotát illetően, még az ukrán vezetés is megszólalt. Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének vezetője például nemrég azt nyilatkozta, a kijevi vezetés szerint az orosz elnök halálos beteg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt hónapban az NBC Newsnak nevetséges találgatásoknak nevezte a Putyin egészségével kapcsolatos nyilatkozatokat. Felhívta az amerikai hírcsatorna figyelmét, hogy az elnök éppen előző nap is jégkorongozott, ez nem beteg emberre vall.

Kapcsolódó írásaink