Külföld

„Moszkvának lehetőség a Nyugat hanyatlása”

Több üzenetet is küldött a Nyugatnak Vlagyimir Putyin, aki szerint a kialakulóban lévő többpólusú világrend számos lehetőséget rejt magában. Emellett az orosz elnök és a külügyminisztérium a nyugati politikusok sértő megjegyzéseit sem hagyta szó nélkül.

„Moszkvának lehetőség a Nyugat hanyatlása”
Putyin szerint a világrend átrendeződéséből Oroszország profitálhat
Fotó: AFP/Aleksey Nikolskyi

Saját magát ejtette csapdába a Nyugat azzal, hogy nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek a globális dominanciájának gyengüléséhez vezetnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) központjában, a hírszerzés létrehozásának százéves évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Putyin elmondta, hogy a Nyugat megpróbálja figyelmen kívül hagyni azt a számára kényelmetlen valóságot, hogy kialakulóban van a többpólusú világrend. Egyetlen cél vezérli őket, hogy minden eszközzel megpróbálják fenntartani dominanciájukat – tette hozzá. Emiatt Putyin szerint növekszik a Nyugat átgondolatlan cselekedeteinek kockázata. Ugyanakkor ez a helyzet lehetőségeket is nyit Oroszország, valamint azon országok előtt, amelyek Oroszországhoz hason­lóan gondolkodnak, és a saját útjukat szeretnék járni a világban.

Az orosz elnök az Oroszország–Fehéroroszország fórum résztvevőinek küldött üzenetében pedig arról beszélt, hogy a nyugati szankciók közelebb hozták a két ország egyesülését. Amennyiben ez megvalósulna, Oroszország határossá válna több NATO-taggal, köztük Lengyelországgal, valamint az orosz határ sokkal közelebb kerülne a Kalinyingrádi exklávéhoz is.

Csütörtökön a moszkvai külügyminisztérium bekérette a brit nagykövetet a londoni vezetés Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt sértő nyilatkozatai miatt. A minisztérium jegyzékben tiltakozott Deborah Bronnert nagykövetnél London kijelentései miatt, amelyekkel „Oroszország vezetőjét, valamint az orosz népet”. Legutóbb Ben Wallace brit védelmi miniszter úgy nyilatkozott, szerinte Vlagyimir Putyin Napóleon-szindrómában szenved.

A nyugati világ vezetői a G7-csúcstalálkozón is meglehetősen lekezelően beszéltek az orosz elnökről, amikor Vlagyimir Putyin vadászaton készült korábbi fényképeiről beszéltek, amelyeken az orosz politikus félmeztelenül szerepelt, és azon viccelődtek, hogy nekik is le kellene vetkőzniük. Erre Putyin csak annyit reagált: „Nem tudom, hogyan akartak, de szerintem undorító látvány lenne”, hozzátette azt is, hogy egyetért a néhai orosz költő, Alekszandr Puskin szavaival, aki azt mondta, egy emberben mindent harmonikusan kell fejleszteni, a lelket és a testet is.

Durva ukrán kritika Berlinnek

Menjenek a pokolba! – üzente Andrej Melnik, Ukrajna berlini nagykövete azoknak a német értelmiségieknek, akik aláírták azt a nyílt levelet, amelyben kérik, hogy a Nyugat állítsa le Kijev fegyverekkel való ellátását, és inkább a békekötésre próbálja rávenni.

A levelet 21 akadémikus, újságíró és korábbi diplomata írta alá, amelynek a címe: Tűzszünetet azonnal! A levél szerint az Európai Uniónak az lenne a feladta, hogy mielőbb helyreállítsa a békét a kontinensen. Arra figyelmeztetnek, hogy a háború elhúzódása csak több ezer további halottat és világméretű válságokat fog okozni. Az ukrán diplomata erre úgy reagált, hogy a levél írói csak egy csapat „álértelmiségi szerencsétlen”.
(PZ)

Terrorral fenyeget Kijev

Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének vezetője terrortámadásokkal fenyegette meg Oroszországot a Financial Timesnak adott interjúban. Budanov állítása szerint már eddig is több sikeres akciót hajtottak végre az ukrán „partizánok” Oroszországban, és – ahogy fogalmazott – más helyszíneken is.

Többek között például azokat az autóba rejtett pokolgépes támadásokat, amelyek közül az egyikben meghalt a Herszon megyei közigazgatás egyik tisztviselője. Budanov ugyanakkor nem tisztázta, hogy a támadásokat támogatja-e az ukrán állam. Az interjúban Budanov további nyugati fegyverszállítmányokat sürgetett, valamint beszélt arról is, hogy a kijevi vezetés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök halálos beteg.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink