Külföld

Enyhíthet az Oroszország elleni szankciókon Brüsszel

A Reuters értesülései szerint már ma enyhíthet az Európai Unió az orosz szankciókon, hogy megkönnyítsék az élelmiszeripari cikkek és a műtrágya kereskedelmét.

Enyhíthet az Oroszország elleni szankciókon Brüsszel
Enyhít az oroszok elleni szankciókon az Európai Unió (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Arról számolt be a Reuters hírügynökség szerdán, hogy az Európai Unió várhatóan enyhíti az orosz bankokra kirótt szankciókat, hogy megkönnyítsék az élelmiszeripari cikkek és a műtrágya kereskedelmét. Erre azért van szükség, mert afrikai vezetők szerint az Oroszország elleni szankciók élelmezési válsághoz vezettek az országaikban. Az uniós módosítás szerint, amelyet várhatóan már szerdán elfogadnak, az EU részlegesen feloldja néhány orosz bank eszközeinek a befagyasztását. Az érintett pénzintézetek között van a VTB, a Szovkombank, a Novikombank, az Otkrityije FC Bank, a VEB, a Promszvjazbank és a Bank Rosszija. Korábban az EU tagadta, hogy az oroszok elleni szankciók bármilyen formában hátráltatnák az élelmiszer kereskedelmét.

A Reuters szerint ráadásul várhatóan enyhíteni fog az Európai Unió az orosz hajók kikötőhasználatának korlátozására vonatkozó szankciókon is, hogy ezzel is könnyítsék az orosz hajók gabonaexportját. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, Oroszországnak szerencséje van az időjárással, így akár minden idők legnagyobb gabonatermését arathatja le az idén. Az orosz Agrárpiaci Kutatóintézet (IKAR) vezérigazgatója, Dimitrij Rylko szerint az idei mezőgazdasági évben Oroszország exportpotenciálja is nőni fog. Mindeközben Európa mezőgazdasága évtizedek óta nem látott aszállyal küzd, amelynek súlyos következményei lesznek a termésátlagokra, ez pedig tovább súlyosbíthatja az élelmiszerválságot, valamint az általános gazdasági válságot Európában. 

Kapcsolódó írásaink