Külföld

Moszkvának szerencséje van az időjárással

Rekordmennyiségű és jó termésre számítanak Oroszországban a búzát és a gabonát illetően, amihez hozzájárul a szerencsés időjárás. Mindeközben Európa súlyos aszállyal küzd, aminek komoly következményei lesznek a termésátlagokat tekintve.

Moszkvának szerencséje van az időjárással
Az oroszok jó termésre számítanak, miközben Európában az aszállyal küzdenek
Fotó: MH/Katona László

Oroszország várhatóan minden idők legnagyobb gabonatermését aratja le az idén – mondta el az Interfax hírügynökségnek az orosz Agrárpiaci Kutatóintézet (IKAR) vezérigazgatója, Dimitrij Rylko. Az IKAR előrejelzése szerint a búzatermés 90,5 millió tonna, a bruttó gabonatermés becslése pedig 138,5 millió tonna. Rylko szerint az idei mezőgazdasági évben Oroszország exportpotenciálja is nőni fog – a búza esetében 42 millió tonnáról 44 millió tonnára, a teljes gabonatermés esetében pedig 52 millió tonnáról 56,1 millió tonnára.

Az orosz gabonaszövetség elnöke ugyanakkor megfontoltabb jóslatokba bocsátkozott, Arkagyij Zlocsevszkij szerint nem várható rekordtermés az országban, de összességében igen jó lesz a termés. Úgy látja, idén 120 millió tonna gabonát lehet betakarítani, ebből 80 millió tonna búzát. Hozzátette, Oroszországnak szerencséje van az időjárással.

Európa mezőgazdasága ezzel szemben évtizedek óta nem látott aszállyal küzd, amelynek súlyos következményei lesznek a termésátlagokra, ez pedig tovább súlyosbíthatja az élelmiszerválságot, valamint az általános gazdasági válságot Európában. 

Kapcsolódó írásaink