Külföld

A németek már érzik a merkeli klímapolitika pusztító hatását

Szászország miniszterelnöke is belátja már, hogy klímavédelmi szlogenekkel nem lehet az ipart működtetni

Kudarcként értékelte Németország energiaátmenetét Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer (CDU). A dpa hírügynökségnek adott közleményében úgy fogalmazott, a német szövetségi kormány ezt mindenáron rá akarja kényszeríteni a lakosságra és gazdaságra, miközben a körülmények megváltoztak. Ez rosszul fog elsülni – mondta Kretschmer.

A németek már érzik a merkeli klímapolitika pusztító hatását
A keresztény-demokrata Michael Kretschmer is újragondolná a német energiapolitikát
Fotó: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Pict

A kereszténydemokrata politikus rámutatott, hogy az energiaellátás „minden gazdaság Achilles-ina”. Hozzátette, a szövetségi kormánynak kötelessége biztosítani a földgáz-, kőolaj- és energiaellátást. Bírálta a német atomerőművek leállításának tervét is, ami szerinte rossz döntés lenne.

Kretschmer szerint igazán senki nem várja azt, hogy a szénből kinyert energiának a jövőben egy új reneszánsza lenne, emellett viszont ha a gazdasági szereplők nem tudják, hogy két hónap múlva milyen lesz az energiaellátás, ennek ellenére a kormány mégis ragaszkodik a szénből való kivonuláshoz, akkor mindennek nincs logikája.

A CDU politikusa szerint mivel a megújuló energiákra való áttérés alapja a gáztüzelésű erőművek formájában mostanra megszűnt, felmerül a kérdés, hogy „mi a terv most”.

Szerinte a szövetségi kormány a mai napig nem válaszolt erre, és most az egész kártyavár összeomlik.

Kretschmer viszont arról nem szólt, hogy a fejetlen és utópisztikus zöldátállást épp pártja és annak kancellárja Angela Merkel kezdeményezte, és arról sem, hogy feltételezhetően az utolsó másfél évtized merkeli, elhibázott klímapolitikájának eredményeként lett Németország ennyire sebezhetővé az energiaellátás terén.

A szövetségi kormány nemrégiben regionális gázhiányra figyelmeztetett, aminek hátterében az Északi Áramlat–1 gázvezeték bizonytalan jövője áll.

A Junge Freiheit hírportál beszámolója szerint Wolfgang Schmidt (SPD), a szövetségi kancellári hivatal vezetője csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Moszkva feltételezhetően a gázvezeték karbantartási munkálatainak befejezése után is keres majd ürügyeket a gázszállítások leállítására, korlátozására.

Kapcsolódó írásaink