Külföld

Orbán Viktor: Európának a béke helyreállításán kell dolgoznia

Telefonon tárgyalt egymással Orbán Viktor magyar és Mark Rutte holland miniszterelnök - adta hírül Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton reggel.

Orbán Viktor: Európának a béke helyreállításán kell dolgoznia
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mint mondta, a megbeszélés témái az orosz-ukrán háború, az Európát sújtó energiaválság, és annak megoldási lehetőségei, illetve az uniós gazdasági helyreállítási alap ügye voltak.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy Európának a béke helyreállításán kell dolgoznia.

„Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk”

Európában háborús árak vannak. Senki sem gondolta volna azon a csütörtöki napon, február 24-én, hogy nem egyszerűen egy konfliktus, háború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem hogy lezárul egy korszak, és egy új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háborúk korába - írta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Facebook-oldalán.

Orbán Viktor úgy folytatta, Magyarország próbál kimaradni ebből a háborúból. Észnél kell lenni, hogy ne terjedjen át a fegyveres konfliktus Magyarország területére. De azt is tudnunk kell, hogy ez a háború nemcsak a frontokon zajlik, hanem zajlik a világgazdaságban is, így az európai gazdaságban, és ennek a háborúnak része az energiaárak emelése.

A háborús infláció és a háborús árak megkérdőjeleznek mindent, amihez hozzászoktunk. Volt egy modern és biztonságos életünk, ennek megvoltak az alapfeltételei egész Európában. Persze volt, aki ügyesebben kormányzott, mások kevésbé, de azért az európai életnek az alapfeltételeit semmi sem kérdőjelezte meg. Most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk! - írta a miniszterelnök. A kormány ezért energia-veszélyhelyzetet hirdetett.

A hazai energiaellátás biztonsága érdekében hét intézkedést vezetett be a kormány:

  1. 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeljük a hazai gázkitermelést.
  2. Szijjártó Pétert felhatalmaztam, hogy további gázkészletet szerezzen be.
  3. Kiviteli tilalmat rendelünk el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. Fokozzuk a szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítjuk.
  6. A biztonságos áramellátás érdekében kezdeményezzük a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  7. Akik az átlagnál több energiát fogyasztanak, a többletre piaci árat kell fizetniük.

A legfontosabb most, hogy megóvjuk Magyarország energiabiztonságát és megvédjük a lakossági rezsicsökkentést - írta a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Kapcsolódó írásaink