Külföld

Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légi közlekedésben

Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légi közlekedésben. A folyamatos sztrájkok, késések és a munkaerőhiány káoszt okoznak a repülőtereken. Ráadásul a légitársaságok rendszeresen elmulasztják az utasok kártérítési igényeivel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást - írja a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának hivatalos Facebook-oldala.

Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légi közlekedésben
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Győri Enikő és Tóth Edina fideszes EP-képviselők, 47 képviselőtársuk támogatásával írásbeli kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz. A kezdeményezéssel a képviselők célja kiállni a légi utasok jogainak védelméért, valamint felszólítani a légitársaságokat az uniós jogszabályok betartására - áll a posztban.

Tóth Edina hangsúlyozta: a pandémia alatt végrehajtott létszámleépítés miatt a nyári főszezonban egyre nagyobb fejetlenségre lehet számítani. Azt tapasztalható azonban, hogy a járattörlések és a késések, valamint az elveszett és a megrongálódott poggyászok miatt anyagi károkat elszenvedett utasok jogait a légitársaságok a sárba tiporják az utóbbi időben. Ezért uniósszintű fellépésre van szükség a fogyasztók érdekében - tette hozzá.

Győri Enikő elmondta: kezdeményezésükkel szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet.

Új szabályokra is szükség van a fogyasztók jogainak teljesebb védelme érdekében. Biztosítani kell az automatikus kártérítést, az egyértelmű, könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát tájékoztatást és a panaszok nyomon követésének lehetőségét a légitársaságok honlapján - véli a képviselő.

Kapcsolódó írásaink