Külföld

Uniós hadjárat hazánkkal szemben

Szerdán valószínűleg egy újabb európai uniós kirakatjelentést fogadnak el hazánkkal szemben az Európa Parlament LIBE bizottságában. 

Uniós hadjárat hazánkkal szemben
Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megindul a háborús időszak uniós hadjárata hazánkkal szemben – írja közösségi oldalán az Alapjogokért Központ (AK). Az Európai Parlament ugyanis támadást intéz Magyarország ellen, mivel a holnapi nap folyamán a testület állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) várhatóan elfogadja azt a magyarellenes jelentést, melyet a Judith Sargentini helyét átvevő baloldali, zöldpárti francia Gwendoline Delbos-Corfield terjesztett elő. A központ felhívja a figyelmet, hogy a jogállaminak csúfolt jelentésben leplezni sem próbálják a valós szándékukat: azt próbálják elérni, hogy Magyarország ne jusson hozzá a Helyreállítási Alapból neki járó uniós forrásokhoz.

Az AK emlékeztet, ma már kijelenthetjük, hogy elhárultak a technikai akadályok Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv kapcsán, ezt viszont láthatóan nehezen viseli az Európai Parlament. A jelenlegi háborús helyzetben, amikor az Európai Unióban a legnagyobb szükség lenne az egységre, és az uniós intézményeknek a béke megteremtésén kellene dolgozniuk, az Európai Parlament ideológiai hadjáratot indít Magyarország ellen – teszik hozzá. 

A jelentésről úgy fogalmaznak, hogy az követelőző, szinte fenyegető hangnemben utasítja az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a Magyarországgal szembeni keményebb fellépésre. Ezáltal további konfliktust próbál előidézni egy egyébként is viszontagságokkal teli időszakban. 

Kiemelik, hogy a nyílt társadalom hálózatának befolyása nagymértékben tetten érhető a jelentésen. Nem meglepő ez, hiszen Gwendoline Delbos-Corfield is a hálózat tagja és kiszolgálója. A magyarországi jogállamisági helyzet értékelésekor ugyanis kizárólag olyan politikai NGO-kkal egyeztetett, amelyek rendszeresen kapnak támogatást a Soros György által is finanszírozott Open Society Foundationtől, és a magyar kormányzat döntéseit rendszeresen és egyoldalúan kritizálják.

Ráadásul, ahogy Gwendoline Delbos-Corfield, úgy hozzá hasonló módon a LIBE bizottság sem tekinthető elfogulatlannak. A bizottság elnöke és alelnöke egyaránt rajta van a Soros György megbízható brüsszeli szövetségeseit felsoroló listán. 

Az Alapjogokért Központ éppen ezért kíváncsian várja a LIBE bizottság szerdai szavazását. Tanulságos lesz látni, hogy mely képviselői szavazzák meg a hazánkat elmarasztaló jelentést. Ők ugyanis a magyar kormány és a bizottság közötti megállapodás megfúrásán dolgoznak, és azért szurkolnak, hogy ne kapjanak béremelést a helyreállítási forrásokból a hazai pedagógusok és egészségügyi dolgozók. 

Kapcsolódó írásaink