Külföld

Újra brit katonákat vett célpontba a baloldali BBC

A védelmi minisztérium szerint a hírszolgáltató veszélybe sodorja a külföldön szolgáló egységeket

A BBC brit nemzeti hírszolgáltató hétfőn sugárzott műsorában újra leleplező tudósítást közvetített arról, hogy az Egyesült Királyság haderői, konkrétan a speciális egységekben szolgáló katonák már lefegyverzett, fogságba került tálib vagy iszlamista harcosokat végeztek ki.

Újra brit katonákat vett célpontba a baloldali BBC
A BBC szerint a brit katonák afgán foglyokat végeztek ki
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPh

A Panorama program tudósítása szerint a híres SAS elitalakulat Afganisztánban éjszakai rajtaütések során megölt több száz embert, és felteszi azt a kérdést, volt-e köztük olyan, akit a valóságban kivégeztek, miután megadták magukat a brit erőknek. A program szerint szemtanúk állítják, hogy látták, amint fegyvertelen afgánokat hidegvérrel megöltek.

A Daily Telegraph napilap tudósítása szerint viszont a brit védelmi minisztérium hétfőn határozottan cáfolta a műsor állításait, hozzátéve azt is, hogy az ilyen műsorok „bátor fegyveres erőinket mind a terepen, mind a hírnév szempontjából veszélynek teszi ki”. Rámutatott, hogy a Királyi Katonai Rendőrség már független és átfogó vizsgálatokat végzett, amelyek a brit erők afganisztáni műveletei során felmerült jelentéseket vizsgálták, de ezek 2019-ben vádemelés nélkül zárultak le.

A védelmi minisztérium szóvivője ezért hozzátette, hogy a BBC Panorama programja „indokolatlan következtetéseket von le olyan állításokból, amelyeket már teljeskörűen kivizsgáltak”. Hozzátette: „A védelmi minisztérium természetesen nyitott minden új bizonyíték mérlegelésére, ennek nem lenne akadálya. De ennek hiányában határozottan tiltakozunk a szubjektív tudósítás ellen.”

Az erősen baloldali beállítottságú BBC már a múltban is hasonló vádaskodó programokkal állt elő a brit hadsereg különböző bevetéseit illetően, legyen az az észak-írországi szektás konfliktus vagy az iraki háború. Az ilyen, sokszor nem megerősített forrásokból származó vádaskodás viszont olaj a tűzre mind a nemzetközi, mind a hazai brit iszlamisták számára.

A 2013-ban London külvárosában egy szolgálaton kívüli brit katonát az utcán lefejező muszlim terrorista véres kését markolva azt kiabálta: „Az egyetlen ok, amiért ma megöltük ezt az embert, az az, hogy a brit katonák naponta ölnek meg muszlimokat. És ez a brit katona egy… Allahra esküszünk, hogy soha nem hagyjuk abba a harcot, amíg békén nem hagynak minket.”

Kapcsolódó írásaink