Külföld

Csodák csodájára, a kerítés a lengyel határon is hatékony megoldás

Drasztikusan csökken a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók száma

Amióta a lengyel hatóságok több méter magas acélkerítést húztak fel a Fehéroroszországgal közös határukra, jelentősen elapadt az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által hibrid hadviselésként küldött migránsok áradata.

Csodák csodájára, a kerítés a lengyel határon is hatékony megoldás
A határkerítés a lengyel–fehérorosz határon a jelek szerint ugyanolyan hatékony, mint a magyar–szerb szakaszon
Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto

Míg a lengyelek márciusban közel 1800 illegális belépési kísérletet dokumentáltak, addig júniusban már csak körülbelül 600-at. Júliusban pedig eddig 125 határátlépést akadályoztak meg a határőrök. Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője közölte: „Ezek fiatal férfiak, főként a szubszaharai afrikai országokból. A határkerítés építésének kezdete óta hétről hétre azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebben próbálják illegálisan átlépni a határt”, tette hozzá.

Az európai uniós szervezetek és politikusok viszont már 2014 óta, a Földközi-tengeren kialakult tömeges migráció elejétől kezdve arról próbálják meggyőzni a tagországok polgárait, hogy a migrációt semmilyen eszközzel nem lehet megállítani, ezért ezt inkább szervezett formában kell segíteni, és törvényes, valamint biztonságos utat kell kialakítani az EU-ba igyekvő milliók számára. Utoljára ezt az állítást Tatjana Bobnar liberális szlovén belügyminiszter ismételte meg hétfőn, aki úgy fogalmazott: „A migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása.” A lengyel példa ennek ellenére újra megcáfolja az európai bevándorláspárti baloldal állításait, és egyértelműen megerősíti azt a tapasztalatot, miszerint egy jól szervezett határvédelem hatékony a spontán, de akár a mesterségesen gerjesztett tömeges migrációs folyamatok megfékezésére is.