Külföld

Putyin szerint lábon lőtte magát Európa

Ukrajnában tárgyalt Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka

Kemény üzenetet küldött a Nyugatnak Vlagyimir Putyin orosz elnök. Úgy vélte, a szankciók visszaütnek, a konfliktust pedig nem Moszkva kezdte szítani. Nem volt áttörés a Balin tartott G20-találkozón sem.

Putyin szerint lábon lőtte magát Európa
Kontraproduktívnak nevezte az olajra kivetett szankciókat az orosz elnök
Fotó: AFP/Aleksey Nikolskyi

„Az orosz olajjal szembeni szankciók több kárt okoznak azoknak, akik azt bevezették, az embargó következményei katasztrofálisak lehetnek a globális energiapiacra” – hívta fel a figyelmet Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken az üzemanyag- és energiakomplexum helyzetéről folytatott megbeszélést a kormánytagokkal. „Azt látjuk, hogy a Nyugat a kitermelés növelésére akar kényszeríteni más olajexportáló országokat, de a globális energiapiac nagyon nyugodt, stabil, nem tűri ezt” – magyarázta.

Putyin beszámolt arról is, hogy az idei év elejétől május végéig 3,5 százalékkal nőtt Oroszországban az olajtermelés, a gáztermelés pedig „elenyésző mértékben”, csak két százalékkal csökkent, éves összevetésben. A júniusi olaj- és gázkondenzátum-termelés napi 10,7 millió hordó volt, ötszázezer hordóval felülmúlta a májusi termelést – idézte az adatokat az MTI.

Az orosz elnök előző este a parlament alsóházának frakcióvezetőivel egyeztetett, és a Nyugatot okolta az ukrajnai háborúért. „Azt mondják nekünk, hogy mi kezdtük a háborút a Donbaszban, Ukrajnában. Nem, ezt az úgynevezett kollektív Nyugat szította a 2014-es, alkotmányos rendet felforgató fegyveres ukrajnai hatalomátvétel megszervezésével és támogatásával, később pedig a donbaszi emberek ellen elkövetett népirtás jóváhagyásával és mentegetésével. Éppen a Nyugat a fő értelmi szerzője és felelőse a mai eseményeknek” – mondta az MTI tudósítása szerint.

Emlékeztetett, a Nyugat az Egyesült Államokkal az élen évtizedek óta folyamatosan agresszív volt Oroszországgal szemben. „A kiegyensúlyozott európai biztonságra vonatkozó javaslatainkat elutasították, a rakétavédelmi problémák rendezésére szolgáló közös munkával kapcsolatos kezdeményezéseinket félresöpörték, és fittyet hánytak figyelmeztetéseinkre, hogy a NATO keleti bővítése, különösen a volt szovjet tagköztársaságok területén elfogadhatatlan” – folytatta. „Manapság azt halljuk, hogy le akarnak győzni bennünket a harctéren. Mi mást mondhatnék, próbálják meg! De mindenkinek tudnia kell, hogy komolyan még el sem kezdtük” – figyelmeztetett.

Az ukrajnai háború volt napirenden tegnap a világ legfejlettebb és legnagyobb fejlődő országai, a G20 külügyminiszteri ülésén, amit Balin tartottak. Olyannyira nem jutottak közös álláspontra, hogy sem közös közlemény, de még közös fénykép sem készült, egyértelmű kelet–nyugati törésvonal mutatkozott. Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter gyakorlatilag tudomást sem vett egymásról.

A Honvédelmi Minisztérium tegnap arról számolt be, hogy Ukrajnába látogatott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Valerii Zaluzhnyi ukrán vezérkari főnök meghívására, aki úgy értékelte, a magyar parancsnok Ukrajnába látogatása ebben a nehéz időszakban hatalmas támogatásáról és szolidaritásáról tett tanúbizonyságot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom