Külföld

A Fidesz Strasbourgban is megvédte a rezsicsökkentést

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán elutasította a fenntartható tevékenységeket tartalmazó, úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni baloldali kifogást, ezzel a döntéssel elhárult az akadálya annak, hogy az atomenergia és a földgáz is biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezzen uniós szinten. Tóth Edina, Gyürk András és Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték a szavazás eredményét. Kiemelték, hogy a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímasemlegesség eléréséhez szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra, annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét, derül ki a Fidesz EP-képviselőinek lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A Fidesz Strasbourgban is megvédte a rezsicsökkentést
Az atomenergia és a földgáz is biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvez uniós szinten
Fotó: MH

Tóth Edina EP-képviselő a szavazást követően kiemelte: „Az európai és a magyar baloldal az utóbbi hetekben mindent bevetett, hogy a saját kudarcos zöld ideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől, de ez nem sikerült nekik!” Úgy látja, nukleáris energia és földgáz nélkül sokkal kiszolgáltatottabb lenne az unió az olyan válságoknak, mint amit most is tapasztalhatunk, emellett a zöld átmenet sem tudna megvalósulni, hiszen a megújuló energiaforrások önmagukban még nem elegendőek az amúgy is megnövekedett energiaigények kielégítésére és a rezsiköltségek alacsony tartására.

Objektum doboz

Gyürk András rámutatott, hogy az elutasítás volt az egyetlen lehetséges döntés a baloldali kifogásról. „Európa energiaválságban van, ezért minden, a helyzetet súlyosbító felelőtlen javaslatra határozottan nemet kell mondanunk. A baloldal a kifogással megtámadta a rezsicsökkentést és a klímavédelmet. Ennek viszont, a fideszes képviselők határozott kiállásának köszönhetően, sikerrel tudtunk gátat szabni” - hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Győri Enikő a szavazás kapcsán aláhúzta: „Az zöld gazdaság megvalósításához rengeteg magántőkére van szükség. A magánszektornak ez az úgynevezett taxonómia rendelet jelenti a sorvezetőt a fenntartható befeketésekben. Cégeink nagy részének viszont még segíteni kell, hogy fenntarthatóvá és klímasemlegessé váljanak. Ennek a költségeit nem varrhatjuk a polgárok és a vállalkozások nyakába. Ha megvalósult volna a baloldal javaslata, ezek a vállalkozások sosem kapnának forrást az átálláshoz. A realitások talaján kell tehát megalkotni a szabályokat, különben könnyen lehet, hogy az európai vállalatok nagy része nem hogy fenntarthatóvá nem fog válni, de még tönkre is megy”.

Kapcsolódó írásaink

Európa ellen dolgozik a brüsszeli elit

ĀNagyon sok helyütt szerveződtek olyan rendszerek, csoportok, amelyek eldöntötték, hogy Európában akarnak életteret nyerni maguknak – fogalmazott Földi László a Faktumban