Külföld

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a koppenhágai lövöldözés

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn.

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a koppenhágai lövöldözés
A lövöldözés másnapján még mindig rendőrök állnak a bevásárlóközpont előtt
Fotó: AFP/Mads Claus Rasmussen/ Ritz

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított - akit azóta őrizetbe vettek - egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé, „gyors és hatékony reakciójukért”. Mint írták, „legmélyebb együttérzéssel” gondolnak az „áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában”.

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi „felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen” eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, „összetört szívvel” gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.

Kapcsolódó írásaink