Külföld

Szélsőséges nárcistáknak nevezte Jordan Peterson a transzaktivistákat

Twitter-felfüggesztés

A neves kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson, negyedórás videóüzenetében pellengérezte ki a Twitter közösségi portál cenzorait, akik a múlt héten felfüggesztették személyes fiókját. Az amerikai óriáscég annak nyomán döntött így, hogy Peterson kriminálisnak nevezte azt az orvost, aki sebészileg eltávolította Elliot Page, magát transzneműnek valló színésznő melleit.

Szélsőséges nárcistáknak nevezte Jordan Peterson a transzaktivistákat
Jordan Peterson
Fotó: Gage Skidmore/Wikimedia Common

Emellett még elkövette azt a bűnt is, hogy női nemű névmással illette a magát jelenleg férfinak tartó színésznőt. A Twitter felszólította az akadémikust, hogy törölje ezt a nyilatkozatát. Peterson válaszul úgy nyilatkozott, inkább meghal, mint hogy ezt megtegye, és egy toxikus patkánylyuknak titulálta a közösségi médiaplatformot.

Úgy nyilatkozott, a transzneműek vélt érdekei köré felépített szabályok csak a szélsőséges moralisták fejében léteznek, akik mindössze egy apró kisebbséget képeznek, de mivel „őrülten nárcisták”, egyre veszélyesebbek is. A kanadai akadémikus azzal zárta szavait, megkönnyebbülés számára, hogy kitiltották: „ezt a jelenlegi körülmények között megtisztelő kitüntetésnek tekintem”, fogalmazott.