Külföld

Putyin: A Nyugat saját magát ejtette csapdába azzal, hogy nem vette számításba megrendült hatalmát

A Nyugat saját magát ejtette csapdába, mert nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek globális dominanciája gyengüléséhez vezetnek - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) központjában.

Putyin: A Nyugat saját magát ejtette csapdába azzal, hogy nem vette számításba megrendült hatalmát
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: THIBAULT CAMUS / POOL / AFP

A hírszerzés létrehozásának százéves évfordulója alkalmából tartott beszédében az orosz elnök a nemzetközi folyamatok stratégiai előrejelzését jelölte meg a szolgálat egyik kiemelt feladatának.

„A Nyugat csapdába ejtette magát” - állapította meg Putyin, aki szerint mindez azért következhetett be, mert nem tudta kielemezni a világban zajló folyamatokat és saját befolyásának gyengülését.

„Az ilyen elemzésnek reálisnak, objektívnek, hiteles információkon és megbízható források lehető legszélesebb körén kell alapulnia” - húzta alá.

„Nem szabad a kívánatost tényszerűnek beállítani” - mondta Putyin. Hozzátette, hogy a Nyugat éppen ebbe a csapdába esett bele, mert cselekedeteiben abból indul ki, hogy nincs semmiféle alternatívája a liberális globalizációnak.
 

Kapcsolódó írásaink