Külföld

„Politikai indokok állnak a Magyarországnak járó pénzek visszatartása mögött”

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a képviselők megvitatták a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz végrehajtását. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője a vita után elmondta: elfogadhatatlan, hogy az EP baloldala továbbra is boszorkányüldözést folytat, sőt követeli, hogy ne fogadják el a magyar helyreállítási tervet.

„Politikai indokok állnak a Magyarországnak járó pénzek visszatartása mögött”
Győri Enikő
Fotó: MH/Európai Parlament

„Fontos, hogy az EP kövesse a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz végrehajtását. Viszont hazánk még meg sem kapta a jogszabály szerint nekünk járó pénzt. Továbbra is az unalomig ismételt kifogásokat halljuk, pedig teljesen világos: politikai ügy áll a huzavona mögött. Ezt az uniós gazdasági miniszterek egy ülésén már maga a Bizottság is beismerte” - mondta a képviselő, aki arra is emlékeztetett: a korrupciós vádakat illetően legutóbb az európai ügyészség vezetője, Laura Codruța Kövesi mutatott rá, hogy Magyarország uniós viszonylatban mennyire elkötelezett az együttműködésre.

”Ezzel szemben az EP baloldala továbbra is zsarol. A lengyel terv jóváhagyása miatt még bizalmatlansági indítványt is kezdeményezne a Bizottság elnöke ellen” - hangsúlyozta Győri Enikő, aláhúzva: „Magyarország a háború frontvonalában van: erején felül támogatja az ukrajnai menekülteket és egyike azon tagállamoknak, amelyeket leginkább sújtanak a háború miatti gazdasági nehézségek. Örülnék, ha baloldali képviselőtársaim most a politikai viszálykeltés helyett erőiket az uniós egység erősítésére fordítanák.”

Kapcsolódó írásaink

Indul az EU-csúcs

ĀKezdünk - írta Orbán Viktor - Michel: Döntő pillanathoz érkeztünk