Külföld

Megrekedt a migránsok integrációja

Sok problémát okoz a multikulturalizmus a svéd társadalomban

Nem nyugszanak a kedélyek Svédországban, a gyakran migránsokból álló bűnbandák továbbra is komoly fejtörést okoznak a hatóságoknak a mindennapokban. Az egyik városban éppen arra figyelmeztetnek, hogy a bandák közti hatalmi űr miatt még több lövöldözésre lehet számítani, mint eddig.

Megrekedt a migránsok integrációja
Egyre több kárt okoznak a bevándorló hátterű bűnözők a skandináv államban
Fotó: AFP/Johan Nilsson

A lövöldözéses incidensek számának növekedésére figyelmeztet a rendőrség a svédországi Uppsalában, ahol eddig sem volt békés a helyzet. Jale Poljarevius, a rendőrség hírszerzési igazgatója szerint egyfajta hatalmi vá­kuum alakult ki a városban, miután számos ottani bűnbanda vezetői börtönbe kerültek, a helyükre pedig mások pályázhatnak. Míg néhány banda azzal mutatja a státuszát, hogy új autókat és ruhákat vesz, addig mások erőszakos cselekedetekkel demonstrálják erejüket. Ha pedig valaki státuszt akar kreálni magának, akkor azt lövöldözéssel éri el, figyelmeztetett a rendőr.

A bűnbandákhoz köthető esetek nem ritkák Svédországban, sőt. Idén az első három hónapban háromszor annyi halálos lövöldözés történt az országban, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az erőszakos támadások számos formát öltenek, az egyik legutóbbi incidensnél, amely Malmőben történt, egy korábban már elítélt fiatal férfi megkéselt két másikat, akik közül az egyik belehalt a támadásba. De az sem példa nélküli, hogy feldühödött bandák járműveket gyújtanak fel, vagy hogy migránsok nőket és lányokat zaklatnak.

A svédországi bandák súlyos problémákat okoznak országszerte, főleg a bevándorlók által sűrűn lakott területeken, és számos esetben ezek a bandák második generációs migránsokból állnak. Ők ugyanis úgy nőttek fel Svédországban, hogy semmiféle kapcsot nem éreztek a svéd társadalommal, így a bandák felé fordultak. A romló közbiztonságot érzik a bőrükön a svédek is, a Svéd Vállalkozók Szövetségének februári felmérése szerint minden negyedik svéd állampolgár, aki elhagyja hazáját, a bűnözés nagyarányú növekedését említi döntő okként. Áprilisban ráadásul a svéd miniszterelnök is beismerte, hogy Svédország nem tudta integrálni a befogadott migránstömegeket, ami miatt párhuzamos társadalmak alakultak ki. A helyzet olyan súlyos következményekhez vezetett, mint a no-go zónák számának emelkedése.

Mindeközben nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a svéd bűnözők nemcsak felnőttek, hanem tinédzserek is. Az elmúlt években számos alkalommal támadtak tinédzser migránsok svéd fiatalokra, akiktől elvették értékeiket, továbbá megverték és meggyalázták, például levizelték vagy levetkőztették őket. A megtámadott fiatalok súlyos lelki traumákat is szereztek a támadás következtében, volt, aki a családjával együtt el is költözött a városból. Svédországban mostanra mindennapossá vált az erőszak, a kormány pedig a jelek szerint nem tudja hatékonyan megérteni és kezelni a bandabűnözés problémáját.

Kapcsolódó írásaink

Szigorításokra van szükség Svédországban

ĀA húsvéti zavargássorozatot követően Magdalena Andersson svéd kormányfő nagy visszhangot kiváltó „igazságbeszédben” ismerte be a migrációs és integrációs politika kudarcait