Külföld

Kovács Zoltán: Az európai egység nevében nem büntethetnek egy tagállamot sem

A magyar kormány Közép-Európában elsőként támogatta Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának elindítását, ezzel egy időben azonban nemzeti érdekeiből sem enged, főleg, ami az energiapolitikát illeti - hangoztatta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a SkyTg24 olasz hírcsatornán hétfő este sugárzott interjúban.

Kovács Zoltán: Az európai egység nevében nem büntethetnek egy tagállamot sem
Kovács Zoltán
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kovács Zoltán megjegyezte, az uniós csatlakozáshoz Kijevnek ugyanazokat a feltételek kell teljesítenie mint a többi országnak. Hozzátette, a tagállamok részéről inkább politikai jelzésnek számít Ukrajna csatlakozási támogatása mint „megszokott útnak”.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a SkyTg24 hírcsatorna esti világpolitikai műsorában internetes kapcsolaton keresztül válaszolt Cristiana Mancini újságíró kérdéseire.

Kovács Zoltán azt mondta, Magyarország nem vétózta meg az Európai Unió döntéseit: az unió működése értelmében „ha nincsen megállapodás, nincsen döntés sem” - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiáll a nemzeti érdekek védelme mellett, ami azt jelenti, hogy bizonyos határvonalakat nem lép át. Példaként említette az energiapolitikát, valamint a vallásszabadság tiszteletben tartását az ortodox egyház tagjaival szemben.

A szankciókról hangoztatta, hogy Magyarország mindig világos álláspontot képviselt: a szankciók „csak akkor működnek, ha a kiválasztott célpontnak okoznak fájdalmat, most viszont Európa szenved nagyon, és meglátjuk, miként alakul a helyzet nyáron, majd ősszel és télen”.

Kovács Zoltán azt mondta, Magyarországot az Európai Unió „többször zsarolta” már az ukrajnai háború előtt is.

„Nem lehet ezt így folytatni, nem lehet folytatni egy tagállam büntetését” - jegyezte meg. Úgy vélekedett, Európa egységének az unió határain kívüli kérdésekben kell érvényesülnie, miközben „tiszteletben kell tartani a tagállamok, és a tagállamok választóinak döntéseit”.

Kapcsolódó írásaink