Külföld

Kijevbe látogatott Macron, Scholz és Draghi

Az ukrán fővárosba érkezett Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő - közölte csütörtök reggel a francia elnöki hivatal.

Kijevbe látogatott Macron, Scholz és Draghi
Az európai vezetők Irpinybe is ellátogattak
Fotó: AFP/Ludovic MARIN

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi „éjszakai” találkozót tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszowban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt tovább utaztak Kijevbe - jelentette a ZDF német köztelevízió.
A La Repubblica című olasz napilap fotót is közölt a vonaton utazó politikusokról.

Macron, Scholz és Draghi felkereste Irpinyt, ahol Klaus Iohannis román elnök is csatlakozott hozzájuk.

A településen mintegy 300 civil holttestét találták meg az ukrán illetékesek azt követően, hogy az orosz csapatok március végén kivonultak onnan.

A vezetők később tárgyalnak Volodimir Zelenszkij elnökkel az ország további katonai és pénzügyi támogatásáról, valamint Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről.

„A világ az Önök oldalán áll” - mondta Draghi, miközben az irpinyi pusztítást szemlélte - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Irpiny a háború előtt mintegy 60 ezer embernek adott otthont. A hétköznapi élet kezd visszatérni a korábbi menetébe, újraindult a busz- és vasúti összeköttetés, és egy felrobbantott híd helyett rögtönzött átkelő épült. Az orosz támadás okozta pusztítás azonban továbbra is észrevehető.

Macron az európai egység üzenetét vitte Kijevbe

A kijevi látogatás „az európai egység üzenete, amelyet az ukránoknak címeztek ... mert tudjuk, hogy a következő hetek nagyon nehezek lesznek” - mondta Macron, miután leszállt a vonatról az ukrán fővárosban.

A látogatás megszervezése hetekig tartott, mivel a nyugati politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Kijev bírálta Franciaországot, Németországot és kisebb mértékben Olaszországot is, mert szerinte késlekedtek az országnak nyújtott támogatásokkal. Azzal vádolta őket, hogy lassan szállítanak fegyvereket, és hogy saját jólétüket Ukrajna szabadsága és biztonsága elé helyezik.

Scholz a támogatás folytatását ígérte

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor Berlin folyamatos támogatásáról biztosította Ukrajnát. Kifejtette: „nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség - a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy”. A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges - tette hozzá.

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait - „mert ez a cél”.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.
Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státus megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.

Az ENSZ eddig több mint 4400 civil halálos áldozatot regisztrált Ukrajnában. Azt feltételezik azonban, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb.

Az orosz csapatok folytatják offenzívájukat Ukrajna keleti részén, és megpróbálnak minden ellenállást felmorzsolni Luhanszk és Donyeck megyében, amelyek a február végi invázió óta az orosz erők fő célpontjai. Kijevben nem sokkal az uniós vezetők érkezése után megszólalt a légiriadó, de a figyelmeztetést nem sokkal később feloldották.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester újságíróknak azt mondta, hogy „továbbra is kockázatos Kijevbe látogatni, mert a rakéták bármikor újra lecsaphatnak”.
Az ukrán vezérkar csütörtöki hadműveleti jelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták Szeverodoneck teljes ellenőrzésének átvételére irányuló törekvéseiket, és több települést heves ágyúzással támadtak.

Szeverodoneck eleste jelentős győzelmet jelentene Moszkva számára, ami lehetőséget teremtene arra, hogy csapatait a tágabb Donyec-medence egészének elfoglalására csoportosítsa át.

Kapcsolódó írásaink

Közös hadgyakorlat a keleti országrészben

ĀSzalay-Bobrovniczky Kristóf: A magasztos, ám veszélyekkel teli hivatásért cserébe a Magyar Honvédség megbecsült és kiszámítható életpályát kínál, anyagi biztonsággal