Belföld

Közös hadgyakorlat a keleti országrészben

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magasztos, ám veszélyekkel teli hivatásért cserébe a Magyar Honvédség megbecsült és kiszámítható életpályát kínál, anyagi biztonsággal

Magyar-amerikai gyakorlat kezdődött a hajdúhadházi bázison, ahol a miniszter leszögezte: Magyarország elkötelezett a NATO mellett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a debreceni Kratochvil Károly középiskolában arról beszélt, egyre több fiatal vesz részt honvédelmi oktatásban.

Közös hadgyakorlat a keleti országrészben
Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Ruszin-Szendi Romulusz a kiképzőbázison
Fotó: A Honvédelmi Minisztérium Face

A kormány számára Magyarország, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezt garantálják azok a magyar és amerikai katonák is, akik a NATO keretében közös járőrözést hajtanak végre – mondta a honvédelmi miniszter Hajdúhadházon, amikor a Vay Ádám kiképzőbázison találkozott a gyakorlatra érkezett katonákkal. Szalay-Bobrovniczky Kristóf angolul és magyarul is elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett a NATO mellett, a magyar katonák rendszeresen együtt gyakorlatoznak más NATO-katonákkal. A most kezdődött magyar–amerikai közös gyakorlatot különleges alkalomnak nevezte, miután az orosz–ukrán konfliktus fizikai közelségében járőröznek.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, a NATO álláspontja továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább Ukrajna határán. A térségben a katonáknak kettős feladatuk van: a humanitárius tevékenység mellett biztosítaniuk kell Magyarország határainak védelmét. A NATO tagjaként ebben a feladatban is számíthat szövetségeseire az ország – tette hozzá a miniszter. Kitért arra is, hogy minden évben vannak olyan hazai és nemzetközi gyakorlatok, közös kiképzések, felkészítések és feladatok, amelyekre NATO-tagországok katonái érkeznek hazánkba.

Fontos, hogy a Magyar Honvédség a mostani háborús helyzetben is fenntartsa a NATO-szerepvállalásának szintjét – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelezte: a magyar és az amerikai katonák a hét elején közös járőrtevékenységeket hajtanak végre Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Együtt szolgálnak Irakban és Afganisztánban is, „attól függően, hova szólít bennünket a szövetség” – jegyezte meg a parancsnok. Fontosnak nevezte azt a tudást, amit egymástól tanulnak a különböző nemzetek katonái.

Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáróján a miniszter arról beszélt: egyre több középiskolás vesz részt honvédelmi oktatásban. „Szerencsés vagyok, hogy a társadalmi árral szemben az otthon példája őszinte hazafiságra nevelt, de kortársaim és az utánunk jövő nemzedék tagjai közül csak kevesen mondhatják el ezt. Ezért is öröm számomra, hogy egyre több fiatalt látok elköteleződni a honvédelem ügye iránt” – fogalmazott az MTI tudósítása szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Közölte: a 2021/2022-es tanévben 4618 kadét kezdte meg tanulmányait a partneriskolákban, minden megyében van legalább egy partneriskola, még ott is, ahol korábban nem mutatkozott iránta érdeklődés. A Honvéd Kadét Program 83 település 110 középiskolájában érhető el, júliusban csatlakozik a 111. középiskola.

Kapcsolódó írásaink