Külföld

Matteo Salvini szeptemberig ad időt a Draghi-kormánynak

Szeptemberben érkezhet el az ideje a politikai fordulatnak, ha a kormány addig nem teszi meg a gazdaság és a családok védelmét biztosító lépeseket - mondta Matteo Salvini, a kormánypárti, jobboldali Liga vezetője a Corriere della Sera című olasz napilapnak szerdán a jobboldalnak kedvező helyhatósági választások után.

Matteo Salvini szeptemberig ad időt a Draghi-kormánynak
Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője
Fotó: AFP/Anadolu/Baris Seckin

Salvini kijelentette: „szeptemberig ad időt magának”. Arra utalt, hogy a Liga a kilépést mérlegelheti Mario Draghi vezette kormányból. A jobboldali párt 2021 februárjában lépett be a közgazdász Draghi vezette nemzeti egységkormányba.  

Dátumként szeptember 18-át jelölte meg, amikor a jobboldali párt - a pandémia miatti két év szünet után - ismét megtartja hagyományos gyűlését a lombardiai Pontidában. „Addig a napig válaszokat akarunk” - hangoztatta a Liga vezetője. Hozzátette: Mario Draghitól vár választ, akinek nyáron kell „aknamentesítenie” a jelenlegi gazdasági válsághelyzetet.

Salvini felsorolta, hogy pártja mindenekelőtt az adóterhek csökkentését szorgalmazza, az ország határainak „hermetikus lezárását”, miután év eleje óta már több mint 22 ezer illegális bevándorló érkezett, valamint a bérek és nyugdíjak védelmét sürgeti, a közbiztonság helyreállítását a városokban növekvő bűncselekményekkel szemben, és a nemzeti energetikai politika erősítését.

Salvini elmondta, hogy a belépést a Draghi-kormányba tavaly a párt vezető politikusai, köztük az északi tartományok elnökei, például Luca Zaia venetói kormányzó és Massimiliano Fredriga is támogatta, aki Friuli-Venezia Giulia régió elnöke. „Azok, akik korábban hittek a kormányfőben, most arra kérnek, hogy mérlegeljem a helyzetet” - nyilatkozta Matteo Salvini.

A vasárnap tartott részleges helyhatósági választások eredményeit kommentálva Salvini úgy vélte, az eredmény az ellenzékben maradt jobboldali Olasz Testvéreknek (FdI) kedvez, de a 2023-as parlamenti választásokon a jobboldali szövetség legerősebb ereje a Liga lesz.

Salvini kiemelte, hogy az olaszországi és európai migráció kapujának számító Lampedusa szigetén a Liga támogatta jelölt, Filippo Mannino lett az új polgármester, aki a 2012 óta tartó baloldali vezetést váltotta le.

Az önkormányzati választásokat követően Giorgia Meloni, az FdI elnöke azt szorgalmazta, hogy szövetségesei, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) lépjenek ki a kormányból. A Corriere della Sera rámutatott, hogy az öt százalék alá süllyedt Öt Csillag Mozgalommal (M5S) Mario Draghinak nehéz lesz folytatnia a kormányzást a 2023 tavaszi választásokig, főleg ami az addig megvalósítandó gazdasági reformokat illeti.

Kapcsolódó írásaink