Külföld

Salvini: Az egységes jobbközép mindenhol győzött

Salvini: Az egységes jobbközép mindenhol győzött
Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője
Fotó: AFP/Anadolu/Baris Seckin

A vasárnap este lezárult önkormányzati választások szavazatai számlálása hétfő kora délután kezdődött el. Majdnem ezer önkormányzatban választottak új polgármestert és önkormányzati testületet. A szavazásra jogosult több, mint kilencmillió olasz 54,7 százaléka járult az urnákhoz.

Az exit poll - vagyis a szavazás után kilépők megkérdezésén alapuló - eredmények szerint a legtöbb mandátumot a Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) szövetség jelöltjei szerezték. A választásban érintett négy megyeszékhelyből háromban, Palermóban, Genovában és L'Aquilában biztosra vehető az ötven százalék felett teljesített jobbközép jelölt győzelme.

Matteo Salvini a Liga milánói székházában összegezte a részleges szavazatszámlálási eredményeket. Kijelentette: az első adatok azt mutatják, hogy a „mérleg nyelve a jobboldal felé mutat”. Emlékeztetett, hogy a tartományok és önkormányzatok többségét már eddig is a jobbközép szövetség politikusai vezették. Kiemelte, hogy a szicíliai Palermót sikerült elhódítani a baloldaltól, és a szintén hagyományosan baloldali Genova városában egymás után második mandátumot szerzett a jobboldal jelöltje.  

„Az egységes jobbközép mindenhol győzött” - hangoztatta Matteo Salvini hozzátéve, hogy ott maradtak alul, ahol nem közös jelöltet állítottak. Úgy vélte, „a jobboldali pártoknak nem egymás között, hanem a baloldallal szemben kell harcolniuk”.  Megjegyezte, hogy a jobboldali FdI és a jobbközép FI között a „ragasztó” szerepét a Liga tölti be.

Azzal az adattal kapcsolatban, miszerint a helyhatósági forduló tovább erősítette a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreket, Matteo Salvini kijelentette, hogy a jobbközép nem most, hanem a jövőre esedékes parlamenti választásokon dönt miniszterelnök-jelöltjéről.

Várakozás előzi meg az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eredményét, amely előrejelzések szerint jóval tíz százalék alatt teljesített. A választások második fordulóját június 26-án tartják.

A helyhatósági választásokkal egy időben az igazságügyi reformról tartott népszavazás eredménytelennek bizonyult, mivel a szavazásra jogosult több, mint ötvenmillió olasznak 20,9 százaléka voksolt, miközben az érvényességhez szükséges ötven százalék feletti eredmény volt szükséges.
 

Kapcsolódó írásaink