Gazdaság

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair az utasokra hárítaná az extraprofitadót

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken közleményben jelezte: a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair azon gyakorlatát, hogy az utasokra hárítanák az extraprofitadót, a tárcavezető ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta a légitársaság ellen.

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair az utasokra hárítaná az extraprofitadót
A Kormány számára elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata
Fotó: MH

A közlemény felidézi: a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is.

A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra.

A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel. A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát.

Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük - zárul a közlemény.

Eljárást indított a Ryanairrel szemben ellen a fővárosi kormányhivatal

Elfogadhatatlannak tartja a kormány a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni, ezért Budapest Főváros Kormányhivatala azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben. A kormányhivatal azt vizsgálja, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat. A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk - írja közleményük.

Kapcsolódó írásaink