Külföld

Engedett a mozi a muszlim követeléseknek

Szólásszabadság Nagy-Britanniában

Miután mérges muszlim tüntetők kifogásoltak egy Mohamed próféta lányáról szóló filmet, a brit Cineworld mozilánc inkább úgy döntött, hogy a biztonság kedvéért beadja a derekát, és nem vetíti tovább az alkotást.

A lépés heves vitát és kritikát váltott ki az emberek körében, akik közül többen is felhívták a figyelmet a szólásszabadság fontosságára és a művészi, alkotói szabadság védelmére. A film vezető producere, Malik Shlibak elfogadhatatlannak tartja a döntést, szerinte ezzel a Cineworld behódolt a radikális szélsőségeseknek.

A mozi viszont azzal magyarázta a film levételét a műsorról, hogy biztosítani szeretnék a dolgozóik és a látogatók biztonságát, mivel az utóbbi időben a film vetítése miatt többször is tömegesen tüntettek a felháborodott muszlimok, akik szerint a film rasszista, nem tiszteli Mohamedet, és negatív képet fest a vallásról. A Spectator hasábjain megjelent cikkében azonban az egyik újságíró, Brendan O’Neill arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők nem is annyira vallási fanatikusok voltak, inkább egyfajta „istentelen” woke csőcselék tagjai.

Kapcsolódó írásaink