Külföld

Bizalmi szavazást tartanak Boris Johnson brit miniszterelnök ellen

Bizalmi szavazást tart hétfő este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, miután összegyűlt a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél - jelentette be hétfőn Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője.

Bizalmi szavazást tartanak Boris Johnson brit miniszterelnök ellen
Boris Johnson a széles körben felháborodást keltő partygate ügy miatt bukhat meg
Fotó: AFP

Brady közölte, hogy a szavazást brit idő szerint 18 és 20 óra - közép-európai idő szerint 19 és 21 óra - között tartják. A voksokat azonnal összeszámolják és az eredményt nem sokkal később kihirdetik.

A kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírása hosszabb ideje napirenden volt, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével.

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

Ha a konzervatív frakció többsége Johnson ellen voksol, a miniszterelnöknek az íratlan, de törvényerejű szokásjog alapján távoznia kell az általa vezetett Konzervatív Párt éléről, így a kormányfői tisztségből is, és az utódválasztáson nem indulhat. 

Az ügyben lezajlott egy közigazgatási vizsgálat is, amely megállapította, hogy az összejövetelek közül több is súlyosan megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat a magatartási normákat is, amelyeknek betartását épp a kormány várta el a brit lakosságtól a járványellenes korlátozások időszakában.

Kapcsolódó írásaink