Külföld

Weberrel folytatódik az EPP balra tolódása

A bajor politikus mindig is potenciális ellenfelet látott Orbán Viktorban

Nehéz helyzetben veszi át Manfred Weber az Európai Néppárt vezetését, minden fronton meggyengültek. Nagy Ervin elemző szerint folytatódni fog a pártcsalád balra tolódása.

Weberrel folytatódik az EPP balra tolódása
Manfred Weber irányítása alatt tovább apadt a néppárti frakció létszáma
Fotó: AFP/Sem van der Wal

Központosult a hatalom az Euró­pai Néppártban (EPP): a pártcsalád rotterdami kongresszusán kedd este az európai parlamenti képviselőcsoportot is vezető Manfred Webert választották meg elnöknek. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa egyedüliként indult az elnökségért, 89 százalékot kapott. A posztot Donald Tusktól, a lengyel Polgári Platform (PO) vezetőjétől vette át.

Weber finoman szólva sem a csúcson veszi át a Néppártot. Tagpártjai érzékeny választási vereségeket szenvedtek el az utóbbi időben, az Európai Tanács tagjainak már kevesebb mint harmada néppárti politikus, és az öt legnagyobb uniós gazdaság egyikét sem néppárti politikus vezeti. Nincs túl sok büszkeségre oka Webernek az általa 2014 óta vezetett európai parlamenti frakció helyzetét látva sem. A 2019-es választásokon az EPP 187 mandátumot szerzett, és noha még így is a legnagyobb frakció maradhatott, ez már 34 főnyi veszteséget jelentett az öt évvel korábbi voksoláshoz képest. Azóta tovább apadt a frakció, hiszen kilépett a Fidesz tizenkét képviselője.

Weber személyes sértettségből is máig támadja Orbán Viktort. A 2019-es EP-választáson Weber volt a néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. Elnökségének megakadályozásában oroszlánrésze volt Orbán Viktornak és Emmanuel Macron francia elnöknek. Ennek előzménye, hogy a bajor politikus a kampányban odáig ment hazánk támadásában, hogy közölte, magyar szavazatokkal nem akar bizottsági elnök lenni.

Manfred Weber pályafutása nem mentes a botrányoktól. Három éve például arról cikkezett a sajtó, hogy választókerületi irodája, aminek bérlésére nem kevés pénzt kapott az EP-től, tulajdonképpen saját családi házában van.

Az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége mára a baloldali elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább liberális értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé vált – mutatott rá lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Hangsúlyozta, ez a csoport Weber vezetésével számos alkalommal igaztalanul támadta az Orbán-kormányt, leginkább a migrációt érintő kérdésekben. A bajor politikus Orbán Viktorban mindig is egy potenciális ellenfelet látott. A Fidesz kilépése óta az elemző szerint az EPP balra tolódása felgyorsult, az ebből eredő identitásválság következménye pedig, hogy Európa-szerte egyre kisebb befolyással bírnak a tagpártok.

Nagy Ervin felhívta a figyelmet, hogy a bajor politikus mindig is a föderalista unió híve volt, legutóbb például kiállt a vétójog megszüntetése mellett.

Emlékeztetett, Weber többször is hitet tett amellett, hogy a liberális demokráciának nincs alternatívája, továbbá támogatólag lépett fel az LMBTQ-jogok és a melegházasság ügyében, ami arra utal, hogy vezetésével a pártcsalád balratolódása, teljes átformálása, a hagyományos kereszténydemokrata értékek megtagadása folytatódni fog.

Kapcsolódó írásaink

Mélyponton veheti át Weber a Néppártot

ĀManfred Weber éppen akkor veheti át az Európai Néppárt vezetését, amikor a „birodalom hanyatlik”. Donald Tuskot mindenesetre a brüsszeli sajtó szerint se fogják sokan visszasírni