Külföld

Orbán Viktor: Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480

Orbán Viktor kedden délután egy fényképes poszttal számolt be az EU-csúcs legfontosabb fejleményeiről.

Orbán Viktor: Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480
Gyors egyeztetés Mario Draghi olasz miniszterelnökkel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Győzelmi jelentés Brüsszelből: az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480 - írta a Facebookon Orbán Viktor.

Orbán Viktor a brüsszeli uniós csúcsról jelentkezett
Orbán Viktor a brüsszeli uniós csúcsról jelentkezett
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

 Orbán Viktor a tárgyalásokat követően elmondta: „Olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat”.

Hangoztatta: „Megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó kőolaj használatát Magyarországon”.

Kora délutáni posztjában arról számolt be a magyar kormányfő, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott gyors egyeztetést.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs néhány életképet is megosztott közösségi oldalán a keddi napról. „Ezúttal idegenben is győzni kellett. Future is Europe, but Hungary first”, azaz Európa a jövő, de Magyarország az első - írta Orbán Balázs.

Orbán Balázs később interjút is adott az EU-csúcson történtekről a Hír TV-nek:

Objektum doboz

Michel: Fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, az EU-csúcstalálkozót követően kijelentette: finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra - jelentette ki kedden.

Charles Michel a sajtótájékoztatóján kiemelte: az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis - mint mondta -, az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét.

Die Presse: Orbán megmutatta, hol vannak az unió határai

A magyar miniszterelnök pontosan azt érte el, amit akart, írja a Die Presse német lap az olajembargós megállapodás kapcsán.

A lap szerint az EU azért adott határidő nélküli mentességet a vezetékes olaj importjának mentessége alól, hogy ne szégyenüljön meg, és Orbán pontosan azt érte el, amit akart, az egy hónapig tartó feszült tárgyalások vége éppen az lett, amit a magyar miniszterelnök akart: egy határidő nélküli felmentés a Barátság vezetéken érkező orosz olaj behozatalának tilalma alól.

Hangsúlyozta továbbá: a szomszédságban zajló háború kiemelte az európai védelem megerősítésének fontosságát is. A tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy a védelmi együttműködés erősítésére, a védelmi kiadások fokozására, a források jobb felhasználására, technológiai fejlesztésre, és a gyártási kapacitás összehangolására van szükség az Európai Unió és a NATO tagállamai között.

Elmondta, az ukrajnai háború élelmezés-biztonságra gyakorolt negatív hatása miatt az EU támogatni fogja az élelmiszer-gyártás kapacitásának növelését Afrikában az ellátási zavarok elkerülésére, e zavarok ugyanis feszültségek kialakulásához vezethetnek az afrikai kontinensen.

Közölte: prioritás a gabona szállításához szükséges ukrajnai tengeri útvonalak biztosítása. Az EU ezért támogatja az ENSZ szolidaritási folyosókra vonatkozó tervét, hogy segítse az Ukrajnában rekedt, mintegy 22 millió tonna gabona exportját.

Von der Leyen: Az EU 300 milliárd euróval támogatja az új uniós energiastratégiát

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó uniós stratégia megvalósulását.

Kiemelte: a tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron 5 uniós tagállam irányában állította le a gázszállítást. A stratégia diverzifikálni fogja a gázellátást, biztosítja az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítja a megújuló energiahordozók elterjedését - mondta. Az uniós bizottság elnöke arra is kitért, hogy a tagországok fel vannak készülve a lehetséges földgázhiányra, a nemzeti gáztárolók jelenleg 41 százalékos töltöttségi szinten vannak, ami 5 százalékkal több a múlt év azonos időszakában feljegyezett értékhez képest.

Emmanuel Macron francia elnök a csúcstalálkozó után azt mondta, nem zárható ki, hogy a következő hetekben az EU újabb szankciók bevezetésének tervével áll elő, melyek között az orosz földgáz embargója is szerepelhet, ha az ukrajnai helyzet tovább romlik. Véleménye szerint a földgáztilalommal fenyegetés elrettentő hatással lehet Moszkvára.

Közölte: Franciaország kitettsége az orosz földgáznak csekély, és gyorsan meg tudja szervezni az ellátás biztosítását más forrásokból. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az orosz földgáz behozatalának tilalma számos országnak komoly problémát okozhat.

Macron végezetül reményét fejezte ki, hogy a következő napokban, vagy hetekben sikerül megállapodásra jutni Oroszországgal az Ukrajnában rekedt élelmiszerek exportjáról. Ezzel kapcsolatban közölte: azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, szavazzanak meg ENSZ-határozatot az odesszai kikötő orosz blokádjának feloldásáról, hogy lehetővé tegyék az ukrán gabonafélék szállítását.

Mark Rutte holland kormányfő a távozásakor azt nyilatkozta, hogy az EU egyezségre fog jutni egy Oroszország elleni hetedik szankciós csomagról is, az elfogadásához szükséges időt azonban nehéz megjósolni. Hozzátette, nem akar találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a következő csomag tartalmazni-e embargót az orosz fosszilis tüzelőanyagokra.

Mark Rutte, holland miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a hatodik szankciócsomag akkor is hatásos lehet, ha a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentesség mellett döntenek az EU-tagállamok vezetői.
Rutte azt is kifejtette, hogy egyes, az orosz kőolajtól erősen függő kelet-európai országok aggodalmai „érthetőek”. Óva intett azonban minden olyan intézkedéstől, amely aláásná az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit, és olyan országokat büntetne, mint Hollandia.
 

A kedd hajnalban elfogadott, hatodik uniós szankciócsomagról folytatott elhúzódó tárgyalásokra utalva a holland kormányfő úgy fogalmazott: „le kell vonni a következtetéseket. A jövőben jobb lesz, ha előbb a technikai kérdésekről tárgyalunk, és csak azután döntünk a szankciós csomag méretéről és összetételéről”.

A tagországok állam-, illetve kormányfői a kétnapos tanácskozásuk első munkanapján megállapodtak az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomagról, amely bizonyos kivételek mellett behozatali tilalmat rendel el az EU-ba szállított nyersolajra és kőolajtermékekre. A politikai megegyezés értelmében, a csővezetéken szállított nyersolajra ideiglenes kivétel vonatkozik, míg az ellátás hirtelen megszakadása esetén sürgősségi intézkedések bevezetését biztosítja.
A szankciós csomag továbbá a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárja a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Megvédtük a magyar családokat!

ĀA leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni az uniós csúcson - Megszületett a megállapodás a hatodik szankciós csomagról - A csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki + VIDEÓ