Külföld

A brazil marxisták is irányt tévesztenek

Egyre nehezebb helyzetbe lavírozza magát a brazil baloldal elnökjelöltje, miközben a konzervativizmus egyre népszerűbb az ország fiataljai között. Bolsonaro pedig egyre inkább átveszi a kezdeményezést a liberálisok témái felett is.

A brazil marxisták is irányt tévesztenek
A brazil fiatalok közt is terjed a konzervatív világnézet
Fotó: AFP/Luiz Souza

A brazil fiatalok nehezíthetik meg a dolgát Luiz Inácio Lula da Silva baloldali elnökjelöltnek – írja a Financial Times (FT). A legújabb kutatások szerint ugyanis a fiatalok Brazíliában sem olyan baloldaliak, mint amennyire a liberális fősodor szereti beállítani általában ezt a korosztályt (16–24 éves korig) minden országban.

Az IDEIA közvélemény-kutató cég adatai szerint a fiatalok számára az egyik legfontosabb probléma a korrupció – 27 százaléka tekinti elsődleges kérdésnek –,  ez viszont nem jó hír Silva számára, mert a korrupciót hosszú ideje az őt indító Munkáspárttal azonosítják Brazíliában, sőt maga Silva is ült korábban börtönben korrupciós bűncselekmények miatt.

Az is nehezíti Silva helyzetét, hogy folyamatosan nő az egyház népszerűsége a hagyományosan is katolikus országban. Ez pedig a fiatalok hozzáállását is meghatározza. Az adatok szerint a brazil fiatalok több mint 60 százaléka ellenzi a marihuána legalizálását. Továbbá 48 százalékuk elutasítja az abortusz liberalizálását.

A baloldalnak az sem segít, hogy Silva sorra követi el a hibákat a kampánya során – hívja fel a figyelmet a Washington Post. A kampány kezdeti szakaszában a világjárvány, valamint annak gazdasági következményei nehéz helyzetbe hozták a jobboldali jelöltet, Jair Bolsonarót. A járvány elmúltával ugyanakkor egyre többször szerepel Silva is, és úgy tűnik, nem vesz tudomást a brazil társadalom véleményéről. Kiállt az abortusz szabályozásának liberalizálása mellett, támadta a rendfenntartó szerveket.

Így Bolsonarónak a kampány elején kialakult hátránya a közvélemény-kutatások szerint csökken, és korántsem annyira lefutott ez a választás, mint amennyire a liberális fősodor szeretné. Bolsonaro egyre inkább veszi át a kezdeményezést számos olyan kérdésben is, amelyet korábban a baloldal uralt, valamint sokkal ügyesebben használja a közösségi médiát is, mint 76 éves ellenfele. Ezt jelzi az is, hogy nemrég Elon Musk tett látogatást a konzervatív elnökjelöltnél, akivel olyan témákban született megállapodás, mint a kommunikációs infrastruktúra fejlesztése, az innováció és a környezetvédelem.

A baloldal eközben abban reménykedhet, hogy a rájuk jellemző demagógiával végül sikerül elég fiatalt rávenni arra, hogy rájuk szavazzanak.

Kapcsolódó írásaink