Gazdaság

Folyamatosan zajlik a földgázbetárolás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztorolók feltöltése.

Folyamatosan zajlik a földgázbetárolás
A törvény által előírt biztonsági készletek mellett kereskedelmi célú gáztárolás is folyik hazánkban több helyszínen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A MEKH adatai szerint május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.

Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik. A hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni.

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint-alakulása nyomon követhető az itt elérhető grafikonon.

Kapcsolódó írásaink

Védi a lakosságot a rezsicsökkentés

ĀEurópa legtöbb államában nincsen a hazaihoz hasonló átfogó védőintézkedés, Lettországban például mintegy öt és félszeresére emelkedtek a háztartások fenntartási kiadásai egy év alatt

A követendő magyar példa

ĀA földgáz áráról, a behozatal mennyiségéről, és az ellátás-biztonságról tárgyal a héten Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök