Külföld

Gulyás: A kormánynak több barátja van a Republikánus Párton belül, mint Nyugat-Európában

A tárcavezető a fórum második napját megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a Republikánus Párt fő irányvonalát tekintve lényegesen közelebb áll a magyar kormány felfogásához. Szerinte ez azért van, mert a nyugat-európai kereszténydemokrata jobboldal elfogadja, hogy a mércét a baloldal, a liberálisok, újabban a zöldek határozzák meg, és ezek között a szabályok között igyekszik működni.

Gulyás: A kormánynak több barátja van a Republikánus Párton belül, mint Nyugat-Európában
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum második napján a Bálna Budapestben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Amikor az Európai Parlament határozatot hoz arról, hogy a férfiak is szülhetnek, akkor nem csoda, hogy sokan érezzük úgy, hogy kontinens főbb politikai irányvonala, a liberális-zöld-baloldali irányvonal nagyon eltávolodott tőlünk - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: ezzel szemben könnyű alternatívát mutatni, mert csupán azt kell mondani, amit a magyar alkotmány is kimond, hogy az apa férfi, az anya nő.

Megjegyezte: azt már az alkotmány nem mondja, talán abszurditás is lenne, ha mondaná, hogy a férfiak pedig nem szülhetnek, de a „realitásoktól ma már az abszurditások nem állnak távol Európában”. Ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy világosan rögzítsék azokat a politikai álláspontokat, véleményeket, megkérdőjelezhetetlen és maguktól értetődő igazságokat, amelyek nélkül nem érdemes a politikában részt venni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány 2010 óta nagyon sokat tett azért, hogy Magyarországon jelen legyenek a maguktól értetődő igazságok, ezeket senki ne kérdőjelezze meg, és az élet minden területén világosan megismerhetőek legyenek.

Megjegyezte: Magyarországon a rendszerváltás után azok akarták megmondani, hogy milyen a liberális demokrácia, akik korábban a kommunista diktatúra működtetői közé tartoztak. Ők - folytatta - éppen azért tekintenek „fékezhetetlen gyűlölettel” a jelenlegi kormányra, mert ezt nem hagyta, és demokratikus választásokat nyert velük szemben 2010 óta negyedszer. Jelezte: Magyarországon van konzervatív sajtó és a think tank-világban is van egy erős polgári, jobbközép, konzervatív jelenlét, ami lehetőséget ad a politikai versenyre, és arra is, hogy az élet más területén is világossá tegyenek alapvető szabályokat.

Ilyen szabálynak nevezte a gazdasági versenyképességet és azt, hogy mindenkinek legyen lehetősége dolgozni. Hangsúlyozta: 2010-ben megszüntette a kormány az „Egyesült Államokból nézve kifejezetten kommunistának tűnő” segélyezési rendszert, és állami közmunkaprogramot vezetett be. A kormány intézkedéseinek eredményeképpen a 12 százalékos munkanélküliség mostanra 3,5 százalékra csökkent, és egymillióval többen dolgoznak, mint egy évtizeddel ezelőtt - mondta, hozzáfűzve, hogy ez páratlanul nagy teljesítmény a rendszerváltoztatás óta eltelt 32 évben.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány az ideológiából következő gyakorlati cselekvésben is el tudott érni eredményeket. Erre a Magyar falu programot hozta példaként, amelynek köszönthetően - az urbanizációs hatásokkal szemben - elérték, hogy Magyarország 3200 kistelepüléséből 1200-ban nőtt a népesség.

Szerinte ez is jó példa arra, hogy egy ideológiailag világos konzervatív politikának van gyakorlati következménye, és ha a megvalósítás jó, akkor gyakorlati haszna is lesz az ország, az egyének és a politikai közösség számára is.

A miniszter az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union (ACU) által szervezett eseményen az amerikai republikánusoknak azt kívánta, hogy novemberben az időközi választásokon érjenek el nagy sikert, szerepeljenek jól azok a jelöltek, akik hasonló ideológiai alapokon állnak, mint a magyar kormánypárt.

Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy hosszú távon lesz Magyarországon olyan konzervatív kormány, amelyre az Egyesült Államok mindenkori kormánya partnerként tekinthet, és jelezte, bízik abban, hogy eljön az az időszak, amikor konzervatív elnök és mindkét házban konzervatív többség lesz az Egyesült Államokban.

Kovács Zoltán: A nyugati sajtó morális imperializmust használ ellenünk

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint a nyugati sajtót nem is érdekli a kitűzött cél elérése, csak támadni akarnak. - Tudósított a Mandiner

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a médiában dúló kulturális háborúból beszélt a CPAC Hungaryn. Kovács szerint a fake news és a morális imperializmus összekapcsolódnak, kijelölve a ránk leselkedő veszélyeket és a teendőinket.

Az utóbbiról szólva felidézte, hogy 2015-ben a német politika és a nyugati sajtó akarta helyre tenni Magyarországot.

De történet régebbről indul, a második Orbán-kormány is azonnal részesült ebben a morális kioktatásban.

A médiatörvény elleni kritikák is effajta morális magaslatról lettek megfogalmazva. Hasonlóan használták fel a „rule of law” kérdését az alkotmány és a kisebbségi kérdések kapcsán.

Ezt követték az új kedvenc témák és ügyek, a globális felmelegedés, a covid-járvány, illetve az elmúlt másfél-két évben a gyermekvédelmi törvény és az LMBTQ-propagandával szembeni fellépés.

Ez a morális felsőbbrendűség egyfajta elidegeníthetetlen része a nyugati, woke kultúrának, az eszköz folyamatosan napirenden van.

Tulajdonsága, hogy használóit nem is érdekli, elérik-e céljaikat, amint jön egy újabb lehetőség, máris váltanak.

Kovács például korábban roma ügyekkel foglalkozott, és látta, hogy a migrációs válság hatására rögtön felhagytak a romákkal kapcsolatos kérdések feszegetésével.

Tehát ez egy eszköz volt, amit belső kényszerből használnak.

A fake newsra rátérve Kovács jelezte, hogy a háború ennek végtelen forrását adja, de a fake narrative, vagyis a félrevezető narratíva is veszélyes fegyver.

Ez a narratíva Magyarország kapcsán olyan állításokat ismételget, melyek egyszerűen nem igazak. De a folyamat egyre erősödik. Példaként az államtitkár felidézte, amikor erről beszélt Roger Scrutonnal, majd Jeruzsálemben Carl Bernsteinnel, s a neves filozófus és az újságíró is megerősítették aggodalmait.

A morális imperializmusnak tehát ellen kell állni, hiszen a magyar konzervatívok számára a legfontosabb partner a valóság.

A magyar politika a valóság érzékelésén alapul, ez a titka az elmúlt négy választási győzelemnek, és ha valaki kételkedik ebben, az nézzen a negyedik kétharmados győzelemre – zárta mondanivalóját Kovács.

Szánthó Miklós a konferencia megnyitóján
Szánthó Miklós a konferencia megnyitóján
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szánthó Miklós: Megvalósítjuk a balliberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását

Létezik egy bemutatásra érdemes magyar modell, amelyből a világ más nemzeti-konzervatív közösségei is tanulhatnak - emelte ki az Alapjogokért Központ főigazgatója a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencián mondott nyitóbeszédében.

Szánthó Miklós úgy vélekedett, hogy a recept Magyarország alkotmányában található: „együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet”.

A magyar jobboldal felismerte, hogy a demokrácia nemcsak liberális lehet, „sőt most éppen a liberálisoktól kell megvédeni a szabadságot” - hangoztatta, hozzátéve: „szabadon szeretnénk büszkék lenni nemzetünkre, mi magunk dönteni határaink védelméről, egy nő és egy férfi szövetségeként tekintünk a házasságra és szabadságot követelünk a szülőknek, hogy megválaszthassák a gyermeküknek adandó szexuális nevelést”.

A jogi elemző intézet vezetője a konferencia céljáról azt mondta: „meg fogják valósítani a balliberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását”.

A tanácskozás mottójául az Isten, haza, család hármas egységét választották. Úgy fogalmazott: „ezek vagyunk mi, ez az, amiben hiszünk, és ez az, amire büszkék vagyunk”. Ezt egy magát „jóemberkedőnek” beállító, de minden más véleményt elnyomó politikai gyakorlat átfogó támadás alá vette - mondta.

Szánthó Miklós az ukrajnai háborúra utalva azt mondta: amikor a nyugati világ együttműködésére, az egymás közötti kohézió erősítésére lenne szükség, „a nyílt társadalom hálózatának képviselői” öncélú ideológiai csatározásokkal, mondvacsinált jogállamisági eljárásokkal vannak elfoglalva.

Az intézet vezetője szerint „a liberálisok annyira túltolják a biciklit”, hogy ösztönös ellenreakciót váltanak ki a hazájuk, családjuk miatt elkötelezett emberekből, „akiket Hillary Clinton nyomorultaknak, a magyar baloldal szintén leszerepelt miniszterelnök-jelöltje ostobáknak nevezett”.
„Valójában mi vagyunk a lázadók, mert a korszellemmel szemben családot alapítunk és hiszünk abban, hogy az ember becsületének alapja a munka. A mai nyugati világ egyik legsikeresebb politikai közössége a miénk, amely reményt adhat a nemzeti-konzervatív erőknek tengeren innen és túl” - tette hozzá Szánthó.

Matt Schlapp üdvözli a CPAC résztvevőit
Matt Schlapp üdvözli a CPAC résztvevőit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Matt Schlapp, az American Conservative Union (ACU) elnöke inspirálónak tartja, hogy vannak, „akik szabadságra, autonómiára vágynak, úgy hiszik, hogy az országaikat érintő kérdésekben ők maguknak kell dönteni”, és nem Brüsszelben, Genfben, Párizsban vagy Washingtonban.
Szólt arról is, hogy az amerikai baloldali média az antidemokratikus jelzőt süti az őket bírálókra. Matt Schlapp rögzítette azt is, hogy a konzervatív erők „nem vonulnak vissza, (...) Amerika jön, Amerika felébredt”.

Tucker Carlson videófelvéten szólt az egybegyűltekhez
Tucker Carlson videófelvéten szólt az egybegyűltekhez
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A baloldal gonosznak állítja be a nyugati civilizációt, és elkötelezett az egyház és a családok lerombolása mellett. A romboló hazugságok nem élhetik túl az igazság feltárását” - hangsúlyozta Rick Santorum volt republikánus szenátor, aki szerint a mai világ embere a saját örömeire koncentrál, és szabadsága korlátainak tekinti a házasságot és a gyermekvállalást. Rick Santorum egyetértett Orbán Viktor azon gondolatával, hogy a hitet prioritásként kell kezelni.

Rick Santorum
Rick Santorum
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy míg az Egyesült Államokban Donald Trump elnök „megbuktatása” óta üldözik a szólás- és vallásszabadságot, valamint a hazafiságot, Európában még rosszabb a helyzet.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója
Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Miközben háború és válságok vannak, Brüsszelben arra sem képesek, hogy felismerjék, mi az európai érdek. Erős, kompetens, cselekvőképes Európa kellene, de ettől messze vagyunk, ez látszott a migrációs válságban és a pandémia idején is. Multinacionális vállalatok, a szilíciumvölgy urai, a globális politikai elit, nemzetközi szervezetek mind részesei egy szentségtelen szövetségnek, amelynek célja lebontani civilizációnk alappilléreit, a hitet, családot és a nemzetet. Ellenfeleink szervezett hálózatként működnek világszerte” - fejtette ki Kovács István, aki szerint össze kell fogni a baloldal ellen.

A fórumot videóüzenetben üdvözölte Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt volt vezetője, aki fantasztikusnak nevezte a Magyarország által elért eredményeket, az Orbán Viktor által vezetett Fidesz egymás utáni negyedik választási győzelmét.
„Mindannyiunknak együtt kell működnünk. Talán vannak közöttünk eltérő álláspontok, például Oroszországgal kapcsolatban, de a közös értékeinkre kell koncentrálni” - jelentette ki Nigel Farage.

Nigel Farage videóüzenete is nagy tetszést aratott
Nigel Farage videóüzenete is nagy tetszést aratott
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szintén videóüzenetet küldött a CPAC Hungary résztvevőinek Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház tagja, az államelnök fia. „A CPAC remek szerveződés arra, hogy bázisa legyen vitáknak arról, hogy hol tartanak a konzervatívok, hogy felidézzük a múltat és hagyományainkat és előre nézzünk. Magyarországon, Brazíliában és néhány más országban kiemelten erősek a konzervatívok, de az igazságot mindenkinek, mindenhol el kell mondanunk” - fogalmazott.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint a politikusnak tudnia kell olvasni a jelekből, a rend apró jelei mutatják meg, merre tart a civilizáció. A politikai igazgató a rend apró jelei közé sorolta, hogy javul-e a közbiztonság, kedvesebbek-e az emberek, eljárnak-e rendezvényekre, akarnak-e hagyni valamit az utókorra.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság az egekben, a munkanélküliség a föld alatt van, segély helyett pedig közmunkaprogramot biztosítanak.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Fotó: MH / Purger Tamás

Szavai szerint utóbbi beindítása nem volt könnyű, az emberek felzúdultak. Mára azonban a közmunkaprogram siker lett, a résztvevők elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, gyárakban dolgoznak, képesek ellátni magukat és családjukat - jelentette ki Orbán Balázs.

A közbiztonságon is változtattak: míg kormányzásuk előtt a bűnelkövetőket védte a jog, most már az áldozatokat óvja. Magyarország lett az egyik legbiztonságosabb hely a világon - hangoztatta a politikai igazgató.

Azt mondta, hogy Magyarország a nyugati civilizáció része. Figyelembe kell venni azonban, hogy egy kis államról van szó. Itt „nem lehet hibázni, mert minden hiba az utolsó is lehet”, míg egy nagy és erős ország kibír „néhány generációnyi hanyatlást”.

Történelme során Magyarországnak sokszor kellett védenie a nyugati értékeket - mondta Orbán Balázs, megemlítve a mongolok, a törökök és a szovjetek támadását is. A magyarok ezeket mind túlélték - emelte ki.

A politikai igazgató arra szólított fel, hogy „rakjuk rendbe magunkat, és akkor megmaradunk a nehéz időkben is”. Azt hangoztatta, hogy hazafias módon kell viselkedni, az észlelt baj ellen pedig tenni kell.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nincs más a szemünk előtt, mint hazánk és a magyar emberek érdekeinek védelme, ez a szemlélet a Nyugat politikai elitjéből az utóbbi időben kiveszett - hangoztatta Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője, miniszterjelölt.

A kormánypárti politikus a CPAC csütörtöki záróbeszédében azt hangsúlyozta: rendkívüli pillanat, hogy Budapesten dobog a konzervatív világ szíve, és hatalmas elismerés ez az április 3-i választási eredményekért.

Arra reagálva, hogy Brüsszelben újabb jogállamisági jelentést fogadtak el Magyarországgal szemben, Varga Judit elmondta: „(Brüsszelben) az a bajuk, hogy ellentétben velük, Magyarországon mind a közéletben, mind a politika világában, mind a sajtóban valódi véleménysokszínűség uralkodik”, ami felfoghatatlan Brüsszel számára.

Objektum doboz

A tárcavezető arról beszélt, hogy a balliberálisok zsákutcába jutottak, mivel a klasszikus liberalizmus minden egyes célkitűzése a 20. század végéig mind megvalósult, és mivel elfogytak a célok, és ehelyett önmagából kifordult, saját magát felfaló ideológiákat találtak. Szavai szerint nem lehet könnyű nap mint nap új áldozati csoportokat találni és kényszeredett önigazodási pontokat gyártani.

„Ennek a jelenségnek sajnos mindannyiunk társadalmában kézzelfogható káros következményei vannak, (.) ráerőltetik a maguk fals igazát a többségre” - mondta, majd úgy vélte, ezzel elvonják a figyelmet az igazán fontos társadalmi kérdésekről. Hozzátette: a józan magyar ész azonban április 3-án ismét kétharmados felhatalmazást adott a nemzeti oldalnak.

Varga Judit ezen a ponton rögzítette: „akár tetszik, akár nem” a törvényes hatalom alapja az emberek többségi akarata. Megfogalmazása szerint a legfőbb érték a demokratikus döntés, a demokrácia fénypontja pedig a választás. Kritizálni lehet és kell is a hatalmon lévőket, de nem árt mellé néha választást is nyerni - jegyezte meg.

Vélekedése szerint a liberális mainstream ott tévedt el, hogy az emberek valós problémáinak megoldása helyett utópiákat kerget, és a magyar baloldal pedig nem értette meg a saját nemzetét.

„A magyar kormány tudja, csak úgy lehet jó politikát csinálni, ha az nem múló ideológiákat, nem külföldi importcikkeket, hanem az állampolgárok igényeit szolgálja” - hangoztatta, hozzátéve, „ha ők a woke, mi vagyunk az awake”.

Objektum doboz

Varga Judit a liberális és a konzervatív gondolkodás közti különbségre Magyarország klímavédelmi eredményein keresztül mutatott rá, mondván, az országnak úgy sikerült meghaladnia a szén-dioxid-kibocsájtás mérséklési célokat, hogy közben jelentős gazdasági növekedést ért el. „Az igazi cselekvés nem a Facebookra kiposztolt klímaszorongás” - fogalmazott.

Nincs más a szemünk előtt, mint hazánk és a magyar emberek érdekeinek védelme, ez a szemlélet a Nyugat politikai elitjéből az utóbbi időben kiveszett.

A konzervatívok közötti szövetségépítés fontosságát hangsúlyozva Varga Judit azt mondta, semmi kétsége afelől, hogy a „jövő a mienk”, de ehhez - fűzte hozzá - rengeteg erőfeszítés kell.

Az Európa jövőjéről szóló vita lezárulásával kapcsolatban méltatta a magyarok aktivitását, akik javaslataikban az erős nemzetek, erős Európájának koncepciójának megvalósítását sürgették. Varga Judit ezzel kapcsolatban elképzelhetőnek tartotta a jelenlegi uniós szerződések módosítását, mivel a lisszaboni szerződés keretrendszere „nem biztosítja a nemzetállamok szuverenitását”.

Kapcsolódó írásaink